Kreemjas juustukook maasikakastmega

Juustukook

Oh, ma ei hakka üldse pikalt heietama, kui imelise koogiga tegu on, sest juustukoogisõbrad teavad seda ilma ütlematagi ja need, kes juustukookidest lugu ei pea, ei usu mu sõnu nagunii.

Ja maasikakaste siia koogi peale tuleb sügavkülmutatud maasikatest, aga mitte oma varutud maasikatest, sest need on juba otsas. Sügavkülmikus leidub veel vaid vaarikaid, pool karpi mustikaid, pisut jōhvikaid ja natuke tikreid. Ahjaa, seeni ka, aga need ei liigitu siia kategooriasse.

Aga teate mis, pole tegelikult üldse kole lugu, kui ise turult või aiamaalt maasikaid sügavkülma varutud ei saadud. Ei pea end see eest piitsutama ega halvema perenaisena tundma, sest meil on kaubanduses saada laias valikud kõiksugu sügavkülmutatud marju, puuvilju, juurvilju, mis pole teps mitte halvemad. Nimelt sügavkülmutatud marjad ja juurikad külmutatakse üsna koheselt seega uuringud näitavad, et kohe külmutatud marjades ja juurviljades on rohkem vitamiine , sest nende toitaine sisaldus pole jõudnud langeda võrreldes näiteks viis päeva tavakülmikus konutanud mustikatega. Seega pole vaja karta sügavkülmutad tooteid.

Millist toorjuustu eelistada?! Üldiselt kasutan juustukookides toorjuustu, mis parasjagu sooduspakkumises on. Ja pakkumisi on meie kaubanduskettides pea koguaeg. Üldiselt juhtub selleks olema kas Farmi köögitoorjuust või Piimameister Otto toorjuust. Mulle meeldivad mõlemad!

 

Vaja läheb:

Põhi:

 • 250 g jahu
 • 65 g suhkrut
 • 100 g võid
 • 1 muna
 • näpuotsaga soola
 • 1 spl vett

Täidis:

 • 400 g toorjuustu ( nt. Piimameister Otto toorjuust )
 • 200 g hapukoort (20%-line)
 • 1 dl suhkrut
 • 3 muna
 • sidruni või apelsini riivitud koort ja mahla (soovi korral)

Kate/kaste:

Kõigepealt valmista liivataigen koogi põhja jaoks. Kuigi harilikult kasutatakse juustukookide põhjana digestive küpsiseid, siis meie teeme seekord liivataigna põhjal.

Pane köögikombaini või kaussi jahu, suhkur, sool, muna ja vesi. Kõige peale tükelda külmkapi külm või ja mikserda kiirelt taignakonkusudega kokku või mudi käte vahel. Mida vähem tainast sõtkuda, seda parem. Liivataigen ei taha liigset mudimist.

Koogipõhjale kulub saadud taina kogusest pool, ülejäänud pool süüakse meie peres tihtipeale laste poolt ära või siis võite teise poole toidukilesse asetada ja külmikusse panna ning hiljem kasutusele võtta.

Pool tainakogusest suru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale ja aseta külmikusse ootele.

Täidis

Täidise jaoks sega omavahel pisut toasoojas seisnud toorjuust, munad, hapukoor ja suhkur ühtlaseks. Soovi korral riivi sisse pisut sidruni- või apelsinikoort. Sekka võid pigistada ka tsitruselise mahla.

Võta külmikust koogipõhi, torka kahvliga sisse mõned augud ja eelküpseta põhja 10 minutit 180 kraadises ahjus.

Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta kooki 180 kraadises ahjus 35- 40 minutit.

Lase koogil jahtuda ja jäta üleöö külmkappi.

Kaste

Maasikakastme jaoks võid maasikaid pisut üles sulatada, seejärel lisa maasikad potti ja kuumuta pea keemiseni.

Sega vesi tärklisega ja lisa maasikatele. Puista sekka ka suhkur ja sega kuni kaste pakseneb. Ära keema lase!

Tõsta pott tulelt ja lase maha jahtuda!

Soovitan kastme lisada alles, kui kooki serveerima asud, muidu imendub kaste liigselt koogi sisse. Soovi korral võid kastme eraldi nõuga lauale tõsta ja iga sööja tõstab enese tükile ise kastet kui soovib. Samas uhke maasikakate koos pähklitega terve koogi peale annab uhkema efekti! 🙂

Mõnusat küpsetamist!

juustukook2

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s