Pirnikook! Või õunakook! Või ploomikook!

pirnid1

Pirnid, õunad, ploomid – praegu on kõike külluses! Ja ka meie külmkapi alumised sahtlid on nendest täitunud. Ei saa mina neid puuvilju praegusel ajal lihtsalt laual hoida ja sahvrit mul pole, seetõttu nad mul külmikus oma aega ootavadki, sest nii kui midagi lauale korraks jätad, on äädikakärbsed ligi. Jaa, äädikakärbse hooaeg!

Ploomid olen pidanud poest tooma, kus nad on üsna toorel kujul olnud. Nädalake külmikus parandab tulemust ja ploomid järelvalmivad ning saab hambad sisse lüüa. Lisaks niisama ploomide krõhveldamisele, sobivad ka nad koogi sisse ilmatuma hästi. Näiteks üks õuna-ploomi tosca kattega koogi retsepti leiab siit .

Huvitaval kombel aga ei sööda meil kodus eriti omaaia õunu. Pane lauale kauss Granny Smithe – kaovad kui soojad saiad, aga vat omaaia kuldrenett võib nädalaid külmikus kükitada enne kui ma nad ise ära söön, koogi sisse puistan või kellelegi ära annan. Müstiline! Kuigi ma ise olen täna juba 3 õuna söönud, nagu vanainimene ikka noaga lõigates. Ahjaa, kusjuures kui lõigud õunasektorid lauale kaussi, siis lapsed ampsavad küll. Aga no õuntega on see lugu, et jälle need äädikakärbsed. See tähendab, et need tuleb üsna kohe ära süüa!

Mis mulle aga eriti meeldib sügisesel hooajal, et lasteaias on lastel õunakausid laua peal ja nad saavad õunasektoreid vabalt võtta. Ka porgandit. Ja nuikapsas pidavat laste lemmik olema! Palju sina oled poest nuikapsast ostnud?! Mhm, ma ka enamjaolt kõnnin nuikapsast tuimalt mööda. Tegelikult lapsed söövad heameelega kõiksugu juurvilju, eriti kambavaimus ja kui neile need ilusti kaussi valmis lõigatakse. Lisaks on lasteaias kohe ukse juures laud veekannu ja tassidega, kust lapsed saavad janu korral ise endale juua võtta. Super!

Igatahes kui teil ka kodus niisama pirne, ploome, õunu ei sööda ja ka laua peale lõigates jääb neid ikka üle, võid neid kõike koogi sisse sobitada. Ehk koos koogiga süüakse ära?! Siinkohal on pirnikoogi nime alla retsept, kuid samamoodi võid asendada pirnid hoopis ploomidega või õuntega. Või miks mitte kõiki vilju kokku ühte kooki pista? Peale tuleb magus-krõbe võikate, mis sulab suus! Head küpsetamist!

Pirnikook

Vaja läheb:

  • 3 dl jahu
  • 2 muna
  • 200 ml vahukoort
  • 100 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 5-6 pirni

Katteks:

  • 1 muna
  • 0,75 g võid
  • 0,75 g suhkrut

 

Vahusta munad suhkruga. Lisa sulavõi ja vahukoor.

Sega sisse küpsetuspulbriga segatud jahu.

Vala tainas küpsetuspaberiga vooderatud küpsetusvormi. 

Viiluta peale pirnid ja pista ahju 200 kraadi juurde 25 minutiks küpsema.

Sega katteks omavahel muna, või ja suhkur ning vala koogile ja küpseta veel 10 minutit.

Lase jahtuda!

pirnid

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s