Hoidised: boršipõhi!

supp

Mäletan kuis lapsepõlves ema keetis boršši, ikka suure potiga, et kõik saaksid teise portsu veel juurdegi tõsta, sest supp oli alati tõeliselt maitsev. Olen jäänud üsna samamoodi ka nüüd aastaid hiljem oma perele tegema- ikka porgand ja peet riivida, törts äädikat sekka. Ja kõige peale serveerimisel muidugi hapukoort lisada -njämm!

Küll aga ei mäleta ma boršisegude purki tegemist, et siis talvel oleks mugav võtta – kodune ja hää! Kiirustad peale tööd kargel talveilmal koju ja kodus ootab supiaurudest udune köögiaken, pliidil podiseb seesamune supp, mis suvel purki sai pandud ja naisel rõõmus meel, sest kodune ja hea valmis laste kõrvalt kiirelt. Lisaks muidugi teadmine, et sa tead täpselt, mis sul seal purgis on. Teate, oma tehtul on kohe teine väärtus kui poest ostetul!

Purkide steriliseerimine

Pane ahi soojenema 100 kraadi juurde. Pese purgid ja aseta põhi ülespoole ahjurestile. Kuumuta 100 kraadi juures umbes 20 minutit, võid ka kauemaks jätta. Kui liiga kauaks jääb, võid ahju vahepeal kinni lülitada. Võid kuumi purke jooksvalt ahjust võtta.

Kaaned aga aseta potti, lase vesi peale ja lase pliidil keema. Keeda vähemalt 10 minutit. Las olla seni kuumas vees kuni neid ükshaaval kahvliga purgi peale õngitsed, et hoidis kinni keerata.

Boršipõhi

Vaja läheb:

 • 1 kg porgandit
 • 1,5 kg punapeeti
 • 1 kg tomatit
 • 1 kg sibulat
 • 1 kg kapsast
 • pool kruusi õli

 

 • 1,5 – 2 dl suhkrut
 • 4 spl soola
 • 1 tl pipart
 • 10 pipratera
 • 7 loorberilehte
 • 2-3 spl äädikat

 

Kõige raskem osa boršipõhja valmistamise juures on riivimine. Oled õnnega koos, kui sul parasjagu juhtub kapinurgas köögikombain olema, mis sinu eest selle töö ära teeks. Minul pole, seetõttu riivin toore jõuga. 🙂

Seega porgand ja punapeet riivida.

Kapsas ribasta noaga peeneteks tükkideks.

Sibul haki ka pisemaks, samas võid ka sibula hoopistükis riivida. Sibulaga toimetamise puhuks oleks hea, kui sul on prillid kuskil kodus käe pärast võtta- need aitavad silmi kaitsta sibula kibeduse vastu.

Tomat – tee tomati peale noaga risti kujuline sisselõige, aseta keevasse vette mõneks minutiks, see aitab koore lahti lüüa. Nõruta ja asu koorima. Seejärel tükelda sobiva suurusega tükkideks.

Kõigepealt kuumuta poti põhjas õli ja selles sibulaid mõned minutid. Lisa sekka riivitud porgand ja punapeet ning kuumuta veel umbes 5 minutit ise samal ajal segades.

Nüüd lisa kapsas ja tomat.

Puista sisse suhkur, sool, pipar ja loorber. Sega hoolikalt ja lase podiseda umbes 40 minutit või kuniks kõik koostisosad pehmed on.

Nüüd lisa ka äädikas ja lase hetkeks veel olla.

Maitse ja lisa soovi korral suhkrut, soola, pipart juurde.

Siinkohal mainin, et ega need kogused nii täpsed ole ja kõike võib panna rohkem või vähem- kes soovib peedisemat, see pangu rohkem peeti. Mõni ei armasta üldse supis kapsast, see ärgu pangu kapsast, vaid hoopis rohkem porgandit. 

Võta nüüd kuumast ahjust purgid ja täida iga purk üsna ääreni boršiseguga. Aseta peale kuumast veest võetud kaaned ja keera kohe tugevalt kinni. Lase purkidel jahtuda ja vii keldrisse või jahedamasse kohta oma aega ootama.

! Sellest kogusest tuleb umbes 7 -8 Salvesti purgitäit boršipõhja!

Head katsetamist!

 • Marineeritud kurkide tegemise kohta loe siit !
 • Letšo tegemise kohta aga siit !

 

supp

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s