Suvepuhkus lasteaiast – mitte igaühe õigus!

FAAEF7D7-3853-4CC9-9C9F-2C67D6352E80

Olen silmanud mõningaid sõnavõtte teemadel kuidas lapsed peaksid suvel puhkust saama lasteaiast ja kaks kuud kodus olema, mitte istuma lasteaia väravate taga. See kirgikütnud teema on mind nii mõnelgi korral põlema sütitanud, kuid õnneks olen oma sisemuses selle vastu saanud ja kolm korda sisse-välja hinganud ning lihtsalt omaette mõtisklenud kuidas mõni ei näe kaugemale oma nina otsast.

Uskuge mind! Enamus lapsevanemaid sooviks suvel ise puhata ja lasta ka oma lasteaiaeas lapsel pikalt puhata.

Kuid siinkohal tulevad kõiksugu aga-d:

...kes ei saa end töölt nii kauaks vabaks võtta

…kelle töö eeldabki suvel just suuremat panustamist ja puhkus ei tule keset suve kõne allagi

….kes on üksikvanem ja üle nädala-kahe korraga ei olegi võimalik puhata

…kel puuduvad vanaemad-vanaisad, kes lastega midagi toredat ette võtaksid

Ja neid erinevaid variante võib olla mitmed-mitmed.

Paljud töökohad lihtsalt ei võimalda pikka puhkust võtta. Enamus meil siin keskklassi inimesi saab suvepuhkust suvel vaid kaks nädalat järjest, mitte kuu. Ülejäänud kaks nädalat ette nähtud puhkust saab kasutada talveperioodil. Mõni töökoht ei võimalda üldse suvel puhust võtta, sest suvel ongi neil firmas see kõige kiirem aeg ja puhkus on ette nähtud pigem talvel. Eks siis võib lasta talvel lapsel kodus puhata.

Kui lapsele on suvel mitu kuud suvepuhkust vajalik, peaks siinkohal riik sekkuma ja looma lastevanematele võimalusi ja lastega ajaveetmist soodustavaid tingimusi. Paraku aga see võib hoopis taas tõugata väikeste laste vanemaid tööturult kaugemale st tööandjad ei soovi palgata töötajaid, kel väiksed lapsed kodus, sest nemad soovivad mitu kuud suvel puhkust, mis aga pole tööandjale just kõige mugavam ning otstarbekam.

On tunda kuidas kaaskolleegid suhtuvad lastega tööajatesse niigi halva pilguga, seetõttu, et neil on õigus endale puhkusi esimeste seas valida, just juulikuu on see, mis täitub kiirelt lapsevanemate puhkuse soovidega, samas ka lastetu inimene sooviks sel ajal ehk enese suveplaane teostada, sest juuli on ju siiski Eestimaa suve keskpaik ja loodetakse sel ajal parimatele ilmadele. Kuid siinkohal on lastega inimestel eesõigus ja midagi pole teha, isegi kui lastega vanem sooviks oma kolleegile juuli kaks nädalat vabaks anda, siis ta seda teha ei saa, sest teiselt poolt surub lasteaed peale – “Kuna te ikka oma lapsele suvepuhkust annate?”, “Ka lapsed vajavad suvel puhata!”, “Ega meie rühm läheb suvel kinni ja asendusrühm avatakse vaid teises lasteaias”, ” Las vanaemad, vanaisad ka veedavad oma lastelastega aega”.

Suvi on ääretult keeruline aeg töötavale lapsevanemale ning seetõttu ei tasu sõna võtta inimestel, kel endal pole suvel töölt pikale suvepuhkusele saamisega mingeid raskusi või neil, kes üldse tööl ei käi.

Teisest seisukohast vaadatuna pole suvel lasteaias aja veetmine mingitsorti piinamine, vaid tegelikult on seal ju tore ja enamasti lapsed veedavad seal oma aega hea meelega. Lasteaias on sõbrad koos, suvel küll kindlasti vähem, aga mäng on täies hoos, saab sooja sööki, kaks korda päevas õues kiikuda, ronida ja muid toredaid asju teha.

Kolmandast aspektist vaadates oleneb kõik muidugi täiesti lapse iseloomuomadustest. Mõni võtab kodus maja selga, on aktivist, kes vajabki rühma lapsi ja korraldatud tegevust. Sel puhul on lapsel ehk endalgi lasteaias huvitavam, kui kodus kahekesi vanaemaga aega veeta. Teine laps aga on vaiksem ja tahab omaette nokitseda, vajab rohkem kodus olemist ja kauem magamist.

Kuna olen hetkel lapseootel ja töökohal pole kergemat tööd pakkuda, saan olla terve suvi kodus ja ei pea väiksemat lasteaeda viima, kuigi terveks suveks ma teda siiski koju ei kavatse jätta, sest ta lihtsalt on mul niivõrd aktivist ja usun, et augustiks olen ma nii väsinud, et vajan ise puhkust. 🙂 ( Loodan, et järgmine laps tuleb rahulikum ja tasasem).

Teisest küljest vaadates, ajab see lasteaia kohatasu maksmine, kui laps lasteaias ei käi pisut marru. Terve juuli eest maksame me ju niisama siin Tartus 70,50, augustis ma sellel summal tühja ei lase minna.

Siiski olen õnnelik, et mul on see võimalus olemas – kui tahan, jätan koju, kui tahan, saan viia lasteaeda. Ei kõõrita ma nende vanemate suunas, kes juulikuus oma võsukesi lasteaeda hommikuti viivad, sest tööd tahavad tegemist, et siin Eesti pinnal ellu jääda, midagi pole teha!

Rohkem mõistvat, mitte hukkamõistvat suhtumist!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s