Miks sul veel lapsi pole??!!

lapsed

Iga jumala kord, kui mul see lause kuskil kõrvu jääb, tõusevad mul ihukarvad püsti ja mõtlen kas tõesti jälle! Jälle suudab keegi nii rumalat küsimust küsida. Ma veel mõistan kui tegemist on 18 -aastasega, kes niiviisi üritab teada saada miks teisel pea kolmekümnesel ehk lapsi pole, aga kui teises nooruses naisterahvas seda samust pärib, siis tõesti ma ei mõista.

Kus on inimeste empaatiavõime? Viisakus? Auuuu?!

Ei, ma ei väida, et ma ise poleks kunagi niiviisi kellelegi peale lennanud. Kuna teil siis lapsed sünnivad? Vanust juba on, võiks nagu juba? Miks teie veel lapsi pole teinud? 

Süda tahab pahaks minna mõeldes, et olen selliseid küsimusi küsinud. Kuid loomulikult selles mõttes, et ei saa pahaks panna küsijale neid küsimusi, sest tavaliselt ega nad ei mõtle sellega midagi halba. Eesmärk pole teist kehvasti tundma panna, vaid see tuleb inimese seest lihtsalt nii automaatselt, selline suu soojaks küsimus.

Kuid tahaksin inimestele südamele panna, et palun püüdke mõelda natuke enne ja end sõnasabast kinni võtta, kui soovite kelleltki küsida – ja miks sul veel lapsi pole?!

Ehk on lapse saamisega omad raskused – sa ei tea milliseid uuringuid ja vestlusi arstiga maha on peetud? Ehk on taga midagi väga hingelist? Ehk pole seda õiget leitud, kellega pea-ees sukelduda pereellu? Ehk on korduvalt lapseootele jäädud, kuid paraku rasedus alati peetunud? Ehk ei soovitagi lapsi?

Kui inimene on juba vanuses, kus teistel tema ealistel on juba lapsed, siis üldiselt on mitte lastesaamisel mingitlaadi põhjus ja põhjuseid ei käi sa suure laia naeratuse saatel mööda ilma teistele seletamas. Tihtilugu võib mõeldamatult küsitud küsimus, tekitada teises ebamugavust ja hingehaavu lahti rebida.

Mõelgem rohkem, enne kui midagi küsime! Mitte-lapsevanematel on sellises survestatud ühiskonnas niigi raske, püüdkem olla rohkem kuulaja rollis ja lastesaamise teemadel võiks vähem arvamust avaldada. Iga mitte-lapsevanema taga on oma lugu, las ta räägib seda ise!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s