“Beebivabrik”

Hiljuti näitas etv2 dokkaadrit “Beebivabrik”, mis pani nii mitmelgi korral ahhetama ja tundma taas, kui imelises maailma punktis ma sündinud ja kasvanud olen. Tõesõna, sellised dok-saateid tuleb vaadata, sest muidu inimesed tihtilugu enam ei adu, et meil on siin hea, meil on toimiv sotsiaal- ja meditsiinisüsteem. Me ei oskagi teisti mõelda, end teistpidisesse rolli asetada,et mis siis kui poleks… 

Iseenesest ega selles filmis kõige hullem olukord polnudki – arstid ja õed olid siiski üsna asjalikud, kedagi unarusse ei jäetud ja töö sai tehtud. Küll aga oli tegemist liinitööga, sest Filipiinide pealinna haiglas sünnib päevas ca 100 last, mistõttu piisava ruumi ja/või arstide puudumisel valutasid, sünnitasid ning taastusid kõik naised külg külje kõrva – ei mingit privaatsust ega omaette olemise hetkegi. Kõik 100-150 naist taastusid koos oma beebidega ühes suures ruumis- kahe kaupa voodites.

Mis mulle aga tohutult geniaalsena tundus, oli kängurumeetod , nagu nad seda ise nimetasid. Seda meetodit pidid kasutama kõik naised oma vastsündinud enneaegsete lastega. Naistele anti tuub, mille nad enesele selga pidid sättima ning kuni kõrvadeni pidi ka beebi tuubi sees olema ema rinna vastas. Ehk siis nahk-naha kontakt, mis tekitab ema ja lapse vahel läheduskontakti ning teine tähtis aspekt on nimelt see, et Filipiinidel pole neil seal nii palju kuvööse, kuhu enneaegsed lapsed soojenema panna ja seetõttu kasutavad nad tuubi varianti, et ema kehasoojus hoiaks beebit soojas, justkui kuvöös. Beebi võisid nad tuubi seest välja võtta vaid pessu mineku ajaks. Kes ei tea, mis on tuub, siis see on selline tänuväärne riideese, mis venib igatipidi ning ning mida saab kanda väga erinevate versioonidena. Tuub – siin

Lisaks jäi silma kuidas emasid suunati muudkui rinnaga toitma. Lausa pahandasid, kui keegi pipetiga, süstlaga või teisel emal oma last toita lasid. Eks üks külg on muidugi see et rinnapiim on lapsele parim, kuid kaldun arvama, et seal regioonis pigem propageeritakse tungivalt rinnapiima andmist vaesuse tõttu. Vähemalt mõnda aega ei pea lapse toidu eest muretsema, kui sul on rinnas piim. Lokkavat vaesust on selles filmis igal sammul aimata. Ema, kes sünnitas enneaegsed kaksikud ning pidi haiglas kaua aega veetma, et lapsed kosuksid. Tema mees ei külastanud teda alguses pikka aega, kuna tal polnud bussipileti raha ( eurodes 0,16 senti). Lõpuks kui naine koos lastega koju lubati, ei saanud nad seda teha, sest neil oli enne vaja maksta haigla arve, mis oli 14 000 peesot midagi. Mees siiski sai oma õelt 1100 peesot laenatud ning ülejäänud arve tasus heategevusfond. Ja nii pidavat paljud peale koju lubamist edasi haiglas aega veetma kuna pole raha, et arvet maksta. Samas samal ajal tiksub arvele veel juurdegi.

Loomulikult on Filipiinide vaesemates regioonides keskmiselt igal naisel vähemalt viis last juba vanuses 24. See tähendab, et nad rasestuvad, sünnitavad, rasestuvad, sünnitavad järjest. Haiglas tehti küll selgitustööd  ja soovitati spiraali, munajuhade sulgemist, kuid tundus,et naised polnud eriti altid seda tegema. Seetõttu võib arvata, et juba aasta pärast on nad seal samas haiglas tagasi, sünnitamas oma ma-ei-tea-mitmendat-last.

Hoolimata kõigest oli naised tublid ja meelekindlad, viskasid nalja ja naersid. Puuduva privaatsusega harjus ära ning oldi kahju, kui naaber lahkub haiglast. Haiglas oli siiski toit, elekter ja vesi, pole kodutöid ega ei pea muretsema argiprobleemide pärast, vaid vaadates , mis tingimustes nad elavad, siis haiglas olekut võib võrrelda hotelliga.

Olen tänulik, et olen eestlane. Mul on võimalik privaatselt sünnitada. Ma ei pea jagama tuba veel 100 teise naisega ja nende lastega. Mulle ei esitata haiglast lahkudes õõvastavat arvet seal veedetud päevade eest ja arsti teenuse kasutamise eest. Vajadusel saan võtta perepalati, mille eest tuleb küll maksta, kuid see pole peale sunnitud, see on mu valik. 

Kes veel vaatanud pole, soovitan!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s