Ära sunni last sööma!

24054A2A-C213-463C-8CFE-C28EE8B8A39B

Olen siin endamisi mõtisklenud – kuidas tekivad toitumisharjumused? Ühene vastus, mis kõlab igaühe suust kui vaid küsida – lapsepõlvest. Miks mu laste maitsemeel erineb niivõrd palju teineteisest? Miks minu maitse on mu laste maitsest täielikult erinev?

Miks Hanna-Liisa jumaldab ketsupit ja kallab iga toidu sellega üle, kuid Brenda ei söö taldrikult, kus ketsup kasvõi taldriku ääre peal ilutseb, mitte midagi? 

Miks mina ja Brenda jumaldame brokkolit ja lillkapsast, kuid Hanna-Liisa ja Raks ei taha brokkolit suu sissegi võtta?

Mina armastan püreesuppe, miks teised pereliikmed ei leia selles midagi maitsvat?

Chilli ja jalapeno on minu suured sõbrad, miks terves peres ainult minu sõbrad?

Miks väike Brenda ei taha koorest pastat ( ainult paljast makaroni), kuid teised pereliikmed armastavad seda?

Miks pere ühele lapsele maitseb kaalikas, kuid teisele mitte?

 

Kui toitumine tuleb perest ja lapsepõlvest – miks mu lapsed ei armasta kõike seda, mida mina? Nad peaksid jutkui harjunud ju olema minu pakutud toiduga juba väiksest peale. Olen ma terve oma elu juurikaid au sees hoidnud- miks Hannale need siiski 10 aastaga ikka veel maitsema pole hakanud?

Küll pole ma aga kunagi oma lapsi sööma sundinud. Ma pole kunagi meelitanud lapsi tingimustega sööma, kui selle ära sööd, saad taskuraha või kommi. Ma ei pea sööma sundimist õigeks ja ma tahaks loota, et ka lasteaedades seda tänapäeval ei tehta. Sundimine tekitab paratamatult just trotsi ja lapsele hakkab seostuma alateadlikult toitumisega negatiivne emotsioon. Sundimine kipub tekitama hoopis vastupidise efekti ning lapsevanem võib teha enesele ja lapsele hoopis karuteene. Kas sina tahaksid süüa midagi vägisi, et oksemaik kipub suhu tulema?

Söögilaua ääres ei tasu ka tülitseda, kuna ka see võib tekitada lapses alateadlikku hirmu taas toidulauda istuda, kuna siis ehk algab taas tüli pihta.

Meie peres on 2,5-aastne Brenda väga-väga valiv toituja. Mõni päev võib tunduda, et ta justkui ei söögi midagi. Vahepeal on pikem periood, kus ta sööb meie mõistes vähe, kuid temale võib sellest tegelikult piisata. Ega ka päris väiksed lapsed tunnetavad oma organismi ning kui nad ei taha süüa, siis nad ei tahagi. Üldiselt see läheb ise mööda ning vahepeal on selline periood, kus ta ainult sööks ja sööks. Ta pigem kipub eelistama eraldi toiduained, mitte kokkusegatuna. Kõiki uusi maitseid ta kardab ning võib-olla ei kipugi proovima maitsta. Brenda ei joo eriti piima- vahepeal küsib, kallan välja ning siis võtab ehk vaid lonksu sellest. 

Küllalt levinud probleem on piima jooma sundimine- joo ära, muidu luud ja kondid nõrgad! Teaatud vanad uskumused, mis tegelikult on juba teaduslikult ammuilma ümber lükatud, kuid siiski ringlevad meie seas. Piima ei pea otseselt mitte üldse jooma.

Kui Hanna-Liisa veel 3-4 – aastane oli ja lasteaias käis, olid seal vanemad söögitädid, kes ikka kippusid lapsi sööma sundima ja loomulikult ka piima jooma. Kuid minu lapsele ei maitsenud piim ja nii jõi seal mitu korda nutumaik suus piima, sest sunniti. Lõpuks rääkisin sel teemal kasvatajatega ja peale seda Hanna-Liisat enam piima jooma ei sunnitud. Ta ei joo siiamaani piima, küll aga piimaga putru ning hommikuhelbeid.

Mida teha, kui laps toitub teisti ega ole sinuga sama maitsemeelega?

  • Ära pane toite taldrikule segamini. Paiguta kõik eraldi ning lase lapsel endal otsustada mida ta sealt sööb ning mida mitte
  • Kuidas saada laps juurikaid sööma- lõika juurikad ilusateks viiludeks, südame kujulisteks, rõngasteks ning lisa kõrvale jogurti dipikaste – milline laps ei armastaks juurika dippi?
  • Kui laps saab päeva jooksul piisavalt magusat ( kommid, küpsised, mahl, jogurtid) tarbitud, siis ta toiduisu ongi vähesem. 
  • Ära pahanda ega kurjusta lapsega söögilaua taga, las söögilaud jäägu rõõmulauaks. Rõõm tekitab parema toiduisu!
  • Kui soovid, et su laps juurikaid sööb, kuigi ta neid ei armasta, siis peida juurvili toidu sisse. Nt. porgandi-hakklihakotletid, suvikõrvitsa-šokolaadikook, kartuli-porgandipuder.
  • Serveerige toitu kaunilt, lõbusalt!

 

Mis peamine- ärge sundige lapsi sööma!

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentaari “Ära sunni last sööma!

  1. Jagan sinu hämmeldust teemal, miks lapsed ei söö, kui mina ju ometi teen ja söön?? 😀 Minu lapsed sõid ka kuni 3. eluaastani kõike, mida ette anti, sundimata kusjuures, aga praegu võib kogu nende menüüsse kuuluva peaaegu kahe käe sõrmedel üles lugeda. 😦 Ja ei aita miski… Loodan, et kui nad kunagi oma elu peale lähevad ja ise ennast toitma peavad, ehk siis midagi hakkab muutuma ka. 😉

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s