90ndate lapsepõlv

E9B02363-FAB4-4C64-BBC9-B5BE096AFDF3Minu kümnese Hanna-Liisa meelest elasime me nii vahval ajal-   nõuka ajal. Ega ei saagi kurta, meeles vaid helgemad mälestused. Lapsepõlv oli tõeline lapsepõlv, kus päevad veeresid mööda mängides- kodumäng, raamatukogu mäng ( meil olid enamus lasteraamatutele kodus kaantele paberist silditaskud liimitud, sinna vahele käis raamatulipik ning seda said sõbrannad endale laenutada ja pidid teatud ajal tagasi tooma).

Poodi mängisime me päris toiduainetega. Mu lapsepõlve sõbranna ema töötas kuskil pabervabrikus vms ja kodus leidus neil kõiksugu erinevad pabereid. Nendesse paberitesse sai poemängu ajal  tooreid makarone ja muid kuivaineid pakitud.

Õue mängidest olid muidugi keerukuju või oli see kivikuju?! Enam täpselt ei meenugi, värvimäng, pimekana, keks, trifaa, mädamuna, tribla. Kusjuures suur oli minu üllatus, kui ühel päeval Hanna-Liisa jutu sees mõistsin, et ta jutustab mulle sellest samusest värvimängust, mida meiegi omal ajal mängisime. Nimelt nemad mängivad seda ka praegusel ajal. Praegusel ajal, kui on mustmiljon mängu loodud ja nutiseadmed-mängivad nemad värvi?!! See viib tõdemiseni ja annab kübeke lootust, et kõik pole veel maailmas kadunud ning lihtsad asjad on siiski püsivad ja jäävad.

Kuna Hanna tunneb suurt huvi meie lapsepõlve ja üldse mineviku suhtes, oli üsna kindel, et pean ta Tartu Mänguasjamuuseumisse 90-ndate näitust viima vaatama – ” Unistused ja tegelikkus. 90ndate lapsepõlv.  Egas vaid lapse pärast, eks ennastki huvitab 🙂

Pakkisime kaunil ( no mis ta nüüd nii kaunis ikka oli, aga lihtsalt kõigil vaba päev ja vana-aasta õhtu ootuses tuju üleval) pere kokku ja seadsime suuna muuseumisse. Meid ootas ees meeldiv proua piletikassas, kes soovitas perepilet osta. Üksikpilet on 5.- , õpilasele 4.- ning kuni kolme aastased tasuta. Seega perepileti ostuga 13.-, võitsime ühe euro.

Tutvustav lõik muuseumi lehelt:

Millistest mänguasjadest unistasid lapsed 1990. aastatel? Millega nad tegelikult mängisid? Mis mõjutas laste soove?

1990. aastatel jõudis läänelik tarbimisühiskond ka Eestisse. Avanenud piirid ja meedia lõid ettekujutuse Lääne „heast elust“, ehkki peredel olid erinevad võimalused selle teostamiseks. Kommertsmaailm hakkas mõjutama ka laste elu.

Näitusel ongi võimalik vaadata ja meenutada uue ajastu nähtusi: mänguasjade reklaame, kultussarju, mille kangelased jõudsid ka laste mängudesse, telesaateid, mida jäljendati või parodeeriti lasteaias ja koolis, maiustuste ja snäkipakendite sisse pandud kogutavaid mänguasju. Lisaks saab näha, milliseid imeasju lapsed kogusid – alates kivikestest ja nätsupaberitest kuni plekist õllepurkideni.

Näituse kõrval olevas elamustoas saab kuulata, vaadata ja tunnetada, milline oli elu 1990. aastatel. Näituse juurde kuulub ka kiosk, milles olevaid asju ja mänguraha kasutades saab mängides osta, müüa ja vahetada.

Kassettmakk, postrid seintel, tetrisemäng, ENE-d riiulis, telekamäng, sektsioonkapp, uhke sõnajalataim toas, telefoninumbritekataloog, teksatagid ja triibuga dressid, välismaised plekkpurgid…

98F5B07E-E031-4506-B885-B5E836F8DD47E9B02363-FAB4-4C64-BBC9-B5BE096AFDF3

Näitasin seal vaimustusega tütrele kleepusalbumeid ja plekkpurke ja nätsupabereid…, jutustasin juurde kuidas kleepekaid koguti ja paljud kogusid värvilisi plekkpurke, kuniks Hanna ühel hetkel ütles, et:” Tundub, et sel ajal kõik kogusid kõike..”. Ja just nii oligi- inimesed kogusid kõike. Kes saab öelda, et tema ei kogunud lapsepõlves midagi? Mitte kui midagi? Minul enesel käisid hooti erinevad kogumistuhinad peal- kord kleepsud, kord udukad, küll nätsu seest leitud pildid, kommipaberid.

963D468C-C8A8-435A-9029-C5452523B77C

Hanna-Liisa oli vaimustuses ning oleks tahtnud seal veel kauem süveneda, kuigi oleks tahtnud rohkem näidisruume näha 90-ndatest, näiteks kööki, aga huvitav oli sellegi poolest. Kõike võib ise katsuda ja telekamäng oli lausa sõltuvusttekitav. Muidugi saad samal ajal tervet maja külastada, mitte vaid üht näitust. Kes veel huvi tunneb, siis 90-ndate näitus on üleval kuni 14.jaanuarini 2018. Veel jõuab!

D41F22E0-9016-489E-9AD6-10F9B521C9B56056C290-437D-4A9C-A6A8-B2BA443585E2

Lõppu üks kaunis pilt ajast, kui meie õega lapsed olime

A1087526-ED27-4627-97B8-FDA53C68A56A

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s