Viimane ühine jõululaud?!

Kuigi ma armastan jõule, siis jõulueelne ühisele meelele jõudmine kogu vendade-õdede peredega võtab pool jõuluootus lustist vähemaks.

Kuna me ei lähe kuskile maale, kus ema/vanaema ootab juba kaetud lookas toidulauaga, vaid peame ise laua tegema, menüüd paika panema, poes käima ning köögis vaaritama, lisab õhku palju pingeid ja kuna kõigil on omad ootused ja arvamused kuidas ja mis võiks olla, on konsensuse saavutamine energiat sööv. Sel aastal kõlas meie vestluses lausa selline lause läbi: ” Et jätame sel aastal üldse ühise jõulupeo ära!”

Ma tahaksin mõelda, et see on lihtsalt jõulustress, mis sellist lauset ütlema pani, sest ega isegi mõtlen vahel, kui ei jõua üksmeelele, et ah, milleks see kõik. Jõulud peaks ju olema rahu ja nautimise aeg, mitte tulvil pingetest ja organiseerimisest. Tahaks lihtsalt vaaritada ja maha istuda, lihtsalt olla , vaadata võib-olla telekast mõnd totakat jõulufilmi, kõrval tuline glögi ning kõht jõulukapsast täis.

Kedagi justkui ei huvita teiste tegemised jõululaupäeval- kel vaja surnuaial käia, kes on tööl. Ei ole ühest tõde- see mis ühe jaoks tundub mõttetu tegevusena , võib teise jaoks väga suure tähendusega olla.  Mina olin see õnnelik, kes sai jõululaupäeval tööl aega veeta, kuigi ma mõista miks meie kohvik tavapärase aja avatud pidi olema. Sest teadagi on jõululaupäeval enamus inimesi juba kuskil paigal ja linnas on liikumist vähe näha. Sooviti sel aastal varem alustada jõulupeoga, kella kolme ajal umbes. Ei hakanud probleemi tegema, ega siis kõik ei pea minu töö pärast nüüd ootama. Las alustavad! Küll tulen natuke hiljem. Aga kui kuulsin, et jõuluvana tuleb kell 17, siis lõi südamesse piste sisse küll. Mis mõttes? Miks meie pere on vähem tähtsam,et peaks jõuluvanast ilma jääma?! See lõi küll rivist natuke välja ja tekitas mõtte, et mille jaoks üldse minna, kui keegi ei hooli kas tuleme või ei, sest oli ju teada, et ma sel päeval 17-ni tööl ja kuidagi ei jõuaks selleks ajaks sinna. Arupärimise peale saime kellaaja 19-ks lükatud, aga täke jäi südamesse ikkagi.

Ei teagi kelle pärast me rohkem kokku käime jõuluõhtul – kas eneste või laste, sest kõiki meid ühisele olemisele kokku saada pole teps mitte lihtne. Jõululauda saabuvad isegi meie nooremad vennad, kes muidu suurt pereistumistest ei hooli. Kuid me näeme kõrvalt kui vahva on lastel koos – üksteist last – üks punt vanemaid lapsi ja teine punt nooremaid, kel koos tore tegutseda ja jõuluvanale esineda, koos naljatada ja poole hommikuni üleval istuda.  Jõuluajal magamamineku kellaaeg puudub. Sel aastal pidasime vastu 2-3-ni.

Kui nüüd mu kirjutist lugeda, jääb mulje, et jõululaupäev on üks kohutav ja pingeline õhtu, siis päris nii see tegelikult pole. Lõppude lõpuks saavutame siiski konsensuse, lihtsalt eelnevalt kulub palju närve ja järelandmisi selle peale, kuid lõppkokkuvõttes, kui kõik on juba koos laua taga on pinged kadunud ja juttu jätkub kauemaks. On fun ja tore ning ei tahaks kuidagi õhtut lõpetada. Ma armastan oma õdesi ja vendi, aga ei tea kuis ühisüritused pinged üles löövad. Kas tõesti on nii raske järelandmisi teha?

Järgneval päeval olin maganud ja puhanud, sain end sättida rahulikult – hoopis teine energia pulbitses minus. Suundusime Raksi vanemate poole, kus ootas juba kaetud toidulaud ja kingid kuuse all. Istusime kohe laua taha, sõime kõhud head-paremat täis ning õhtul vaatasime ” 12 aastat orjana“. Ning jutustasime vanaaja elust-olust, googeldasime Hitleri surma põhjuseid ja unistasime ajamasinast kella 1-ni öösel.

image
Enter a caption

Kuid tavapärane õdede-vendade peredega ühine aastavahetuspidu jääb igatahes ära ning kes teab kas järgnevad jõululaupäevadki enam koos veedame…

( Eks ma olin eelnevad päevad ja jõululaupäev tööl ka , mistõttu ma olin megaväsinud, magamata, energiasttühi ning ei jõudnud end praktiliselt enne pidu kleidi sissegi ajada, eks see kõik mõjutas mu meeleolu. Kusjuures vaatasin jõulupilte – nii kurnatud ja väsinud olemisega ma ei mäletagi ennast, aga sellest juba mõnes teises postiuses). 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s