Maitseainete kapi sügavustes

IMG_2723Viimastel päevadel on mu mõtted keerelnud suitsutatud paprika ümber. No täpselt, veider onju?! Aga jah mu enamus mõtted ringlevad toidu ja toidutegemise, katsetamise ja küpsetamise ümber. Nüüd ma ei saa lahti mõttest, et mul on suitsutatud paprika maitseainet vaja. Ma oma mõtteis juba tunnen, kui hea see võib olla. Samas ma pole seda oma kodukandi poodidest leidnud ja üldiselt ma spetsiaalsetesse maitseainepoodidesse ei satu.

Hakkasin seepeale oma köögi kappides maitseainete inventuuri tegema. Huh, suur oli mu üllatus, et mul kapis nii meeletult maitseaineid leidub. Poleks eales arvanud! Eks nad on kahe kapi peale ära jaotatud ja peale vaadates ei saa kogusest arugi.

IMG_2722

Jaa, ma tegin nimekirja – mida mu köögikapis leidub ja mis on mu lemmikud. 🙂

 • Piparkoogimaitseaine ( 3 pk )
 • Küpsetuspulber ( 2 pk ) 
 • Kardemon ( 2 pk) 
 • Muskaatpähkel ( nii jahvatatud kui ka terved pähklid)
 • Vürtsköömen
 • Kaneel ( nii jahvatatud kui ka kaneelipulgad)
 • Ingver
 • Sidrunihape ( 2 pk )
 • Vanillisuhkur ( 2 pk) 
 • Tordiželatiin ( nii graanulite, pulbri kui ka lehtede näol)
 • Vahukooretugevdaja
 • Torditarretisepulber
 • Apelsinisuhkur
 • Puudersuhkur
 • Tuhksuhkur
 • Rahesuhkur
 • Vaniljepulgad
 • Moonid
 • Šokolaadipisarad
 • Martsipan
 • Apelsinikoorepasta
 • Kõrvitsaseemned ( koorimata kui ka ilma)
 • rosinad
 • kookoshelbed
 • seesamiseemned
 • loorberilehed
 • puljong
 • aroomisool
 • cayenne pipar
 • himeli-suneli
 • pipar ( teradena, jahvatatud, piprasegu)
 • sool
 • nelk
 • köömned
 • kalamaitseaine ( sidruniga ja ilma)
 • broilerimaitseaine
 • tüümian
 • rosmariin
 • till
 • jahvatatud paprika
 • vahemere üridsegu
 • guljaši maitseaine
 • karri
 • kanamaitseaine
 • riisi maitseaine
 • mesi
 • kalakaste
 • sojakaste
 • balsamico
 • riisiäädikas
 • valge veini äädikas
 • chilliõli
 • oliivõli
 • purustatud chilli
 • jahvatatud koriander
 • jahvatatud muskaat
 • roosa pipar
 • 10 Türgist toodud maitseainepakki, millest pooli olen proovinud.

57 nimetust ja neist lemmikutiitlit saavad kanda vaid vähesed. Chilli maitseained on ühed lemmikud, kuid paraku neid ma saan lisada vaid enda isiklikule toidukausile, sest keegi teine mu peres chillit ei jumalda. Sojakaste kuulub lemmikulisti, nagu ka tüümian ja vahemere ürdisegu. Loomulikult ka pipar – justnimelt veskist purustatud terapipar. Sel on kohe erilisem ja maitserikkam toon kui juba jahvatatud pipral. Muskaatpähkel on miski, mida tahaksin iga toidu sisse riivida, otse pähklilt. Armastan ka kaneeli ja kardemoni– kaneelisaiakestele tuleb kaneeli lisada nii, et taigent ei jää kaneelikihi all paista.

Maitseained, mida mu käsi ei suuda toidu sisse lisada on näiteks aroomisool. Ei tea kas kunagi minevikus sai seda liialt palju tarbitud või milles asi, aga kui kujutan endale ette aroomisoolaga kartuleid, siis tahab oksemaik suhu tulla. Samamoodi ei armasta ma karri maitseainet, seda tavalist kollast. No ei tõuse minu käsi selle peale. Broilerimaitseaine. Koriander on ka kuidagi vastukarva millegi pärast. Just kuivatatud kujul. Balsamicot olen korduvalt üritanud armastama hakata, aga ei teki seda õiget tunnet, et vohh- see ongi see. Sibulahelbed ei kutsu kuidagi ostma, kuigi muidu armastan sibult toidus väga, aga sellisel kujul ei istu. Küüslaugusool ei satu mu toidukorvi. Kindlasti on neid veel ja veel, aga kui pole kapis, siis ei tule meeldegi.

Nüüd unistan suitsutatud paprikapulbrist, mis tuleks mu maitseaine riiulit kaunistama. Kindlasti vürtsipoes leidub kõiksugu huvitavaid ja meelikütvaid vürtse, kuid pole eriti saanud mahti sinna uudistama minna. Kuigi vahel olen sisse astunud ja natuke piilunud, aga no ei tea ju mida võtta, sest valikut on meeletult palju ja soovitusi ei ühtegi.

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s