Kohev kõrvitsakook

IMG_1476Kuna mu mees juba üle päeva mulle mainib kuidas ta mulle kingitud Electrolux Assistendi müüki plaanib panna, sest ma üldse ei kasuta seda ning masin on sentimeetri paksuse tolmukihi all, tuli kiirelt küpsetamisplaan valmis panna. Selge oli üks komponent – kõrvits. Seisavad mul siin pea nädalajagu juba laual, ootamas oma aega – üks läheb tütrele Halloweeni klassiõhtule, teine koogi ja supi sisse.

Täna on üks ütlemata kaunis sügisilm üle pika aja – päike sillerdab taevas, maad katab kuldne lehekiht, tuuleiilikestki ei liigu – fantastiline päev perekondlikuks jalutuskäiguks ning imearmsate sügispiltide tegemiseks. Seda me ka tegime. Kui olin kohalike valimiste jaoskonnas oma hääle ära andnud, suundusime turu peale. Äsja avati uuenduskuuri läbinud Tartu turg, millele soovisime ka pilgu peale heita. Suurem õhin tuli mu mehe poolt ja nii me juba enne lõunat end avaras valgusküllases turuhoones ringi uitamas avastasime. Kui varasemalt olid kõik letid pisemad ja üksteise otsas külg külje kõrval kinni, siis nüüd on müügilette kuidagi vähemaks jäänud ning üldmulje polnud enam nii hubane kui varem. Kuid samas jättis puhtama mulje. Ei tea kas leti rendihind tõusis uuenduskuuri läbimisega niivõrd palju, et mõningad müüjad ei näinud enam mõtet oma toodangut Tartu turul müüa?! Või siis ehk mulle vaid jäi selline mulje, et neid vähem alles jäänud oli. Igatahes sattusime hoogu ja varusime endale külmkappi pea kaks kilo kaelakarbonaadi ( kg hind 3,9.-) , pea kaks kilo ribiliha ( kg hind 3,2.-) , kilo seahakkliha ( kg 3,2.-) kilo kanakintsuliha ( kg 2,45.-) , latt lepasuitsuvorsti, verikäkki, haugi tomatimarinaadis, kaalikaid, halvaasaiakesi ja õlis lihapirukaid. Oleme nüüd mõnda aega jälginud ja korrigeerinud toidueelarvet ning peab nentima, et toidu pealt annab tohutult raha kokku hoida. Võin öelda, et nüüd kulub lausa poole vähem raha toidule kui varem, toitumine on läbimõeldud ja panustame talupojatoidu söömisele. Ma olen lihtsalt nii rahul ja ei mõista miks me juba varem pole sellega algust teinud.

Kõrvitsasupini täna ei jõudnud, kuna ahjus küpsevad imeheas marinaadis neli tundi tõmmanud ribilihad, kuid muretaigna põhjal kohev kõrvitsakook on valmis ja söödud. Kõrvits annab koogile imekauni kollase värvuse ning kutsub ka kõige pisemad sööma.

Kohev kõrvitsakook

Vaja läheb:

 • 500 g kõrvitsat
 • 4 muna
 • 1 kuhjaga spl tärklist
 • 150 g suhkrut
 • 200 g kohupiima ( Selveri vanillikohupiim)
 • 250 g Mascarponet
 • poole sidruni mahl

Põhja jaoks on vaja valmistada muretaigen ( kes soovib, võib ka poest osta).

Muretaigen

Vaja läheb:

 • 200 g jahu
 • 125 g suhkrut
 • 150 g võid
 • 1 muna
 • näpuotsatäis soola

( Sellest kogusest tuleb u 500 g muretaigent, mina kasutasin põhja jaoks sellest kogusest umbes pool)

Vahusta või suhkruga, lisa muna Vahusta. Lisa sool ja jahu. Vahusta ühtlase konsistentsi saamiseni. Aseta külmkappi kuni kasutamiseni.

Kõrvits

Lõika kõrvitsast parajad sektorid koos koorega. Puhasta pehmest viljalihast ja aseta ahju umbes 30 minutiks 200 kraadi juurde küpsema. Kui kõrvits pehme, lase jahtuda. Eemalda koor, lõika väiksemateks tükkideks ja aseta blendrisse või püreesta saumikseriga ühtlase koostise saamiseni.

Mikserda muna suhkruga , lisa tärklis. Mikserda sisse kohupiim ja Mascarpone. Pigista poole sidrunimahl täidisesse. Seejärel lisa ka kõrvitsapüree juurde. Mina lasin kogu täidisel blenderis ühtlustuda.

Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga või määri võiga kokku. Suru vormi põhjale muretaigen ning lase ahjus umbes 10 minutit 200 kraadi juures küpseda. Seejärel vala põhjale kaunis kollane täidis. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 45-50 minutit.

Serveerida külmkapikülmalt! Kaunista pohlade ja tuhksuhkruga!

IMG_1457IMG_1453IMG_1469

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s