Nohuga ja nohuta, nohuta ja nohuga!

nohu

Kõlab kui läbileierdatud teema, kuid ma tunnen, et tahan ka sõna sekka öelda. Kusjuures üldse olen viimasel ajal täheldanud, et liialt tihti juba tahan ka midagi öelda, oma arvamust avaldada. Kas kaasneb see vanuse edenemisega või hoopistükis mitte  teiste arvamusega nõus olekuga, kust on tulnud ühtäkki julgus “oma tõde” avaldada?

Samas tean, et tihtilugu tasub üldse suu pidada, sest igal ühel oma arvamus. Ja las ta siis olla! Peabki olema. Egas ma surugi oma arvamusi kellelegi peale, vaid väljendan lihtsalt enda oma lisaks. Ja samas kuulan ära ka teistpidi mõtisklused. Kuulamine ei tähenda, et pean sama mõttelaadi jagama.

Just on hoo sisse saanud uus lasteaia aasta. Esimesed tutvumised , mängud ja ka pisikute jagamised on toimunud. Ka ilmad on haigusi soosivad.

Heh, läks nii umbes-täpselt kaks lasteaia nädalat kuniks nohu Brenda koduseinte vahele aheldas. See nüüd on piltlik väljendus. Väljas käime nohuga ikka, sest nohu haiguste sekka ei liigitu. Nohu oli, on ja jääb, saatmaks meid selle üheksa kuu jooksul üsna tihedalt. Ka tänavapildis ja poes, koolimajas ja kontoris- näed löristavaid inimhingi kevad-talv-sügis perioodi vältel üle ühe.

Kuna nohuga lasteaeda minna ei tohi, siis olemegi terve selle nohu perioodi ehk siis praktiliselt sügisest kevadeni valveseisakus.

Selgusetuks on siiski jäänud mõned nohuga seotud küsimused:

1. Miks lastel peab  taskuräti pakk lasteaias kapi peal olema, kui nohuga lasteaias nagunii käia ei või?

2. Kui nohu pidavat olema vaid paar esimest päeva nakkav, miks laps peab kodus olema senikaua kuni nina puhas ?

3. Sellest küsimus- kaua nohu ikkagi nakkav on? Kas nohuperioodi alguses või terve nohu kestuse aja?

4. Kes teeb kindlaks kas tegu on bakteriaalse nohuga või allergilise nohu? Kui viin tõendi lasteaeda , et mu lapsel on allergiline nohu, mitte viiruslik – kas siis mu laps võib nohuga lasteaias edasi käia?

Minu poolest võiks kõik lapsed nohuga lasteaias käia. Löristada nurgas, löristada liivakastis ja toidulauas leiba nosides, norsata  lõunauinaku ajal üksteise võidu nii, et voodid värisevad. Sest hoolimata nohust, on ju lasteaias ikka tore! Loomulikult juhul , kui lapsel vaid nohu on, mitte lisaks ka palavik.

Njah, natuke tõsisemaks muudab lasteaias nohuga ringi uitamise tõsiasi, et mõnel lapsel võib nohu, kui lisandub ka palavik , tuua tõsisemaid tüsistusi- tekitada põskkoopa- või keskkõrva põletikku.

Ehk tuleks tekitada lasteaedades rühmade liigitus hoopis nohu põhjal, kus ühes rühmas käivad allergilise nohuga lapsed, teise rühma kuuluvad lapsed, kelle vanematel nulltolerants nohuga lasteaeda mineku vastu, kolmandas rühmas on vastuvõtlikuma organismiga lapsed? 🙂

Nohu liike on erinevaid -allergiline nohu, viiruslik nohu, adenoididest tingitud nohu. Allergilist nohu leidub ehk kõige rohkem, mis võib kesta inimesel enam-vähem aasta ringselt. See pole viiruslik, vaid tingitud ärritajatest ( lilled, pesuained, värske ajalehe trükivärvi lõhn, õietolm). Põletik ei teki mitte külmetusest või bakteristest, vaid organismi ülitundlikkusest mingi aine ( allergeeni ) vastu.

Nohu välimääraja:

Viiruslik nohu – algab ninakihelusega, eritis on esiti vesine, hiljem muutub mädaseks.
Veresoonte nohu – nina on kinnine, kuid mingi ärrituse mõjul võib minna vesiseks.
Allergiline nohu – esimesest päevast peale aevastamine, ninakinnisus ja limane eritus.
Adenoidne nohu – esimesest päevast peale limasmädane eritis.
Põsekoopapõletik – mädase erituse kestus pikema aja jooksul.

Nohu ümbritseb meid meie kliimas igal nurgal ning sellest hoidumine pole teps mitte lihtne, sest nohubakterid lendlevad õhuga 1-5 meetri kaugusele. Abiks hoidumisel sage kätepesu ja maski kandmine .

Ahjaa, kõige kindlam viis nohu vältimiseks, on hoida oma immuunsüsteem tugev – palju küüslauku, mett , sibulat, porgandit, mustsõstraid, külma vett ja karastamist!

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s