Aasta erilisem päev!

kool

Valge triiksärk, kontsakingade klõbin, kaunisse soengusse köidetud kiharad, pihikseelikud, lilled- käes on uue kooliaasta algus, 1.september.

Lillemüüjad ootavad oma lettide taga, seljataga on magamata öö, et põllulilledest kimpe kokku köita, sest see päev on aastas üks suurima müügiga päev. Mõni vanema klassi noormees tuleb üksi , mõni  on tulnud koos emaga,et esimesel koolipäeval õpetajale lilli viia, kes südamest, kes lihtsalt viisakusest. Polegi tähtis, armas on see igal juhul.

Kondiitritooted kaovad poelettidelt hetkega, eelkõige koolitemaatikaga.

Eriti tähtsalt tunnevad end sel päeval esimesse klaasi astuvad lapsed ja nende vanemad. Ees on lasteaia ajastu lõpp ja uue elujärgu etapp – koolitee.

See ongi tähtis päev. Eriline ja armas. 1.septembril tekib justkui uus hingamine, linnapilti tuleb hoopis teistsugune energia. Bussid on taas hommikutundidel pilgeni täis, ummikud, kohvikud- ja poed täituvad lõuna ajal tudengitega, kes kiiret vahepala otsima on tulnud. Õhtu valguses kiirustatakse trennidesse, kes jala, kellel peab lapsevanem taksojuhi eest olema.

Taas on oodata koolis toimuvat mihklilaata, kuhu erilisi aiasaadusi viia.  Mardi – ja kadripäev, jõulupeod, kus iga lapsevanem loodab oma järelkasvu esinemas näha. Loosipakid, kus kruus ja küünal. Lapsevanemate lõputud laused ja suunamised, kas lapsel ikka õpitud on. Kohustuslik kirjandus, mida õhtutundidel viimasel hetkel lugema hakatakse.

Ka minul , lapsevanemal, on ootusärevus sees.  Olen elevil ja põnevil nagu väike laps jõuluvana ootuses. Tahan teha oma tütrele, kes küll juba neljandasse klassi läheb,  hommikul soengut, siluda tema pidulikku kleiti ja vaadata, et ta jala otsa sel tähtsal päeval botaseid ei lükkaks. Tahan minna hommikul koos temaga meie kodu lähedal oleva lilletädi juurde ja kimbu kauneid lilli välja valida, mida õpetajale üle anda. Tahan saata teda kooli ja paar tervitavat sõna klassijuhatajale öelda, eriti kuna klassijuhataja on sel aastal uhiuus. Tahan teha tütrest ilusaid pilte koolimaja ees, et hiljem heldimusega vaadata ja meenutada seda päeva. Tahan süüa kooki ja olla sel päeval pidulikus meeleolus.

Paraku pean veetma selle päeva tööl. Olen küll kaua tööl, kuid õnneks läheb tütar neljandasse klassi, mitte esimesse. Seega tal on selge juba selle päeva kulgemine. Torti ei saa koos süüa ja koolimuljeid saame ka alles õhtul voodiserval jutustada. Lahkun juba nii varakult, et ei näe tütart ärkamas. Peame kleidi ja kingad õhtul valmis panema. Ka lilled peame eelneval õhtul ära ostma. Loodan vaid, et nad ööga norgu ei vaju. Soengu sättimisega peab ka ise hakkama saama ja oma toetavaid sõnu saan öelda vaid telefonis – ” Olen uhke su üle. Olen uhke, et saad nii hästi ise hakkama. Olen uhke, et olen sinust kasvatanud nii tubli tüdruku.  Juba neljas klass. Saada klassijuhatajale minu poolt tervitusi, küll tulen teisel ajal vaatama ja tutvuma!”

Kallis riigikogu,  palun muudame 1.septembri , aasta ühe tähtsaima päeva, 1.klassi astujate vanematele seadusega vabaks päevaks. Et võimalikult paljud lapsevanemad, saaksid lapse esimesse klassi minekust osa. Tegemist on aasta ühe erilisema päevaga. Las see päev jäädagu väga pidulikuks, mil pannakse selga kõige pidulikumad riided, las sel päeval söödagu lõputult torti, las sel päeval olgu rõõm iga lapse ja lapsevanema südames.

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s