Kukeseene-singi kringel

kukeseenekringelPean piinlikkusega tunnistama, et ma pole sel aastal veel metsa jõudnud. Muidu poleks sellest ju lugu, aga kuna ma armastan väga seenel käimist, siis miskit justkui kripeldab sees, senikaua kuni metsas saan korragi ära käidud.

See tunne, kui lähed sisse käidud rada pidi metsa, tühjad suured pangid/korvid kaenlas, mille põhjas ulbib pisike nuga. Haarad taskusse kaasa veel igaks juhuks ühe Maxima kilekoti, sest loodad, et satud kukeseene kuningriigi otsa ja oleks eriti kurb, kui pead seened maha jätma, kuna sul pole neid kuhugile panna, sest korvid on kõik juba pilgeni täis.

Kusjuures lugesin hiljuti, et pole üldse vahet kas lõikad seenel jala ilusti noaga ära või tõmbad ta nii öelda koos juurega välja.  Sest seene viljakehal pole juuri ning tema välja tõmbamine ei kahjusta kuidagi seeneniidistikku. ( link ) Kuigi mulle on lapsest saati pähe raiutud, et välja tõmmata ei tohi, vaid peab ilusti noaga lõikama, sest muidu ei kasva uut seent pärast asemele, aga no näed, polnud meie esivanemad midagi nii targad.

See hetk, kui pärast 20 minutilist metsas pea maas käimist, tunned end juba lootusetuna, kui näed äkki enese ees laiumas tervet väljatäit kukeseeni igas suuruses ja napsad need kõik ära, olgu suur või olgu väike, teades , et kui hiljem tagasi tuled, on ka need pisikesed kellegi poolt juba ära korjatud. Seeni pange korjates, piilud samal ajal juba silmi kõõritades kaugemale silmapiirile, et midagi märkamatuks ei jääks.

Mulle enesele meeldivadki need päris pisikesed kukeseene nöpsikud, mis sobivad eriti hästi kaunistama  marinaadi purki.

Kuigi ma pole ise metsa veel jõudnud, mida ma plaanin küll muuta, on mul siiski äiapapa, kes armastab ka metsas käia ning pole kitsi meiega oma seene saaki jagada. Kaks-kolm korda on ta juba jõudnud sel suvel meid kukeseentega kostitada, kuid kaua sa ikka seda kartulit ja kukeseene kastet teed, tahaks ju midagi muud ka. Seente kasutusvaldkond on suur ja lai. Mina sobitasin nad seekord kringli sisse.

Kukeseene-singi kringel

Vaja läheb:

 • 550 g jahu
 • 30 g presspärmi
 • 250 ml piima
 • 2 munakollast
 •  soola maitse järgi ( 0,5 tl nt)
 • näpuotsatäis suhkrut
 • 100g võid

 

Täidis:

 • 350 g kukeseeni ( võib ka rohkem panna muidugi )
 • 150 g sinki/ peekonit
 • 100-200 g sulajuustu
 • 200 g majoneesi
 • tilli

 

Kõik koostisosad olgu toasoojad. Segada pärm piimaga ja lisada pool jahu kogusest. Segada. Lisada natuke vahustatud munakollased, sool ja ülejäänud jahu. Nüüd lisa samal ajal sõtkudes tasapisi sulatatud või ja sõtku kuni tainas lööb kausi ja käe küljest lahti. Mul käis see kiirelt- 5 minutit ehk kõige rohkem. Puistata peale õrn kiht jahu ja jätta niiske rätiku allakerkima kuni tainas on vähemalt kahekordne. Mul seekord läks 30 minutit. Mina panen eelnevalt soojaks köetud ahju kerkima.

Senikaua kuni tainas kerkib, tee täidis. Tükelda kukeseened, aseta kuivale pannile ilma rasvaineta praadima. Las vesi praeb välja ja alles siis seejärel lisa või . Maitsesta soolaga.  Prae läbi. Tükelda sink kuubikuteks või osta kohe valmis singikuubikud. Tükelda till. Sega omavahel sulajuust ja majonees.

Kui tainas on valmis kerkinud, kummuta tainas lauale. Sõtku veel kord läbi. Rulli lauale ovaalseks. Määri peale sulajuustu-majoneesi segu. Puista peale kukeseened , singikuubikud ja till. Rulli kokku. Tõsta ahjuplaadile, lõika kaheks ribaks ning punu pats ja keera rulli. Lase 15 minutit ahjuplaadil kerkida, määri pealt munaga ja küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit. Tõsta välja, piserda üle veega ja jäta rätiku alla tahenema vähemalt 15 minutiks.

 

 • Jahu kogus võib natuke kõikuda. Olenevalt jahu margist. Näiteks Veski Mati jahu läheb natuke rohkem. Aja pikku õpid ise aru saama, kui palju jahu on piisav, et tainas ei jääks liiga vedel ega liiga kõva.
 • Kui paned taina rätiku alla kerkima, tee rätik eelnevalt niiskeks. Kerkib paremini.
 • Lase ahi korraks soojaks, seejärel keera kuumus kinni ja pane tainas ahju restile sooja kohta kerkima suletud uksega.
 • Kui kringel ahjust tulles nö alla vajub, võib see tingitud olla mitte piisavast küpsemisajast. Ehk peaks kauem laskma küpseda?!
 • Kui kringel liialt kiirelt pruunistub pealt, pane foolium küpsemisajal peale mõneks ajaks.

 

tainastainas3tainas4tainas5tainas6

tainas7kringel2

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s