Lasteaia kohatasu- kellele ja miks?

17814220_1671073089577426_1745597524380510281_o
1,7-aastane Brenda teel lasteaiast koju

Lugesin just hiljuti artiklit, kus Liisa Pakosta leiab , et lasteaia kohatasu kaotamine ei paranda mitte kui midagi ( link ) . Võrdõigusvolinik väidab, et kui kaotada lasteaedade kohatasud, tähendab sisuliselt seda, et rohkem lapsi hakkab ukse taha jääma, kuna kõik vanemad hakkavad oma suva järgi lapsi lasteaeda kirja panema, ilma lasteaias käimise vajaduseta. See tundub niivõrd absurdsena, ise veel viie lapse ema.

Praegune Tartu linna lasteaia kohatasu summaks olev 64.50 eurot on ulmeline. Lisades sellele summale juurde kuu toiduraha , küündib kuus lasteaiale kuluv summa 110 euroni!!! Jutt käib esimesest lapsest, kui lasteaeda läheb ka teine laps perest, tuleb tasuda õnneks küll vaid pool summat kohatasust , kuid sinna lisandub endiselt toiduraha. See tähendab , et koos toidurahaga kulub kahe lapse lasteaias käigu peale peres umbes 200 eurot kuus. Kuidas tundub?

Ma ei üritagi väita, et kohatasud tuleks täielikult kaotada, sest tean, et kuskilt mujalt kohast pigistades , tuleb see raha linnal siiski asemele vaadata, kuid praegune tasu on liialt kõrge. Vähendaks poole võrra?

Mõeldes, kui paljud meist teenivad miinimumi lähedast palka? Või kui palju on meil üksikvanemaid väikeste lasteaia ealiste lastega? Kui suure protsendi oma palgast peavad vanem(ad) panema lasteaia peale? See ei tundu üldse loogiline.

Ja selle peale väidab Liisa Pakosta, et kohatasude kaotamine ei muuda mitte midagi, vaid pigem oleks vaja paindlikumaid lasteaedu, mis oleks avatud vastavalt lapsevanemate töögraafikule. Lasteaedade paindlikkus ei muuda lapsevanemate rahakotti raskemaks, sest palganumber on ju endiselt sama. Jah, muidugi oleks väga mugav, kui lasteaed oleks avatud täpselt töögraafiku järgi, kuid see ei muuda asjaolu, et lasteaiale palgast makstav protsent on sama. Vaid lasteaedade lahtiolekuaegade muutmine, teeks lihtsalt lapsevanema elu natuke mugavamaks.

Eelkõige on raskendatud värskemate lapsevanemate elu, kuna 1,5-aastaselt kui lapse üldse saab lasteaeda viia ja vanem peab tagasi tööellu sukelduma, sest vanemahüvitis saab läbi. Kuna kõik me teame, et esiti on lapsed vastuvõtlikud haigustele ja harjuvad lasteaia eluga, kohanevad ning üldine taks on , et nädal lasteaias, kaks nädalat kodus haige, on vanem sunnitud lapsega haiguslehel olema, mis tähendab aga automaatselt väiksemat palganumbrit oma kontol. Kuid kohatasust haige olemise perioodil ei pääse. See tuleb ikkagi tasuda, lihtsalt selle pärast, et keegi su kohta ära ei võtaks.

Tean lausa vanemaid, kes on oma lapsed juba kuue aastaselt kooli sokutanud, et pääseda kohustuslikust lasteaia kohatasust, kuna see pole kuskilt otsast võrdeline meie keskmise eestlase palganumbriga.

Õnnega koos on need lapsed, kel vahva vanaema, kes jaksab ning ei käi tööl nagu tänapäeva eurovanaemad ( kes on ka selleks sunnitud, et natuke lahedamalt ära elada). Vanaema võib küll päevad lapselapsega veeta, põõsaid rohida ja pannkooke küpsetada, kuid eks me ju kõik tahame, et laps saaks ka teiste lastega sotsialiseeruda, mängida ja koos õppida.

Seega milliseid valikuid meil on? 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s