Jaanilaud, jaanipidu ( palju pilte)

meiejaan

Kuigi tundub, et jaanipäevast on juba terve igavik möödas, otsustasin siiski jaanipeo kirja panna. Kui algselt arvasime, et oleme oma väikse perega ja Raksi vanematega omaette , siis kuidagi äkki muutus kõik ja lõpuks oli meid suur kamraad koos, mis on supertore. Ega me otseselt ju kedagi ei kutsunud esialgu, sest mõtleme alati, et kes see ikka tuleb ja kõigil ju omad plaanid nagunii tehtud. Selgus aga, et pole teps mitte ja kõik tulid hea meelega. Kokku sai meid 21-pealine punt koos lastega.

Kui õhtul peale tööd venna perega sinna sõitsin, olid Raks ja lapsed juba maal toimetamas. Raks vedas isaga jaanilõket kokku ja mina siis vaikselt elasin sisse, tsillisin ja jutustasin venna perega kuniks Raks arvas, et kas ma ei “teegi” midagi ? Et miks ma juba köögi vahet ei jookse ega majanda? 🙂 Heh, tema tähelepanekud ei pane mind üldse imestama, sest oleme me ammu teadlikud, et Raksi motoks on plaani järgi tegutsemine, minul aga kulgemine. Jaanipäev, vaba õhustik, omad inimesed – küll tasapisi mööda minnes teeme ja toimetame 🙂

Kui olin veini külma sättinud, hakkasin suupisteid ette valmistama. Panin punapeedi marinaadi, võtsin šampinjonidelt jalad alt, segasin kokku toorjuustu ja jalapenod. Tegutsesin õues laual, sest ilm oli ju super. Hoolimata sellest , et kandsin õhtul talveparkat, mille teadlikud kaasa pakkisin , et mõnus sossu oleks öösel lõkke ääres istuda, siis ilm oli siiski üle ootuste hea, päike siras ja vihma ei tulnud.

õu

Vaikselt saabusid ka kõik ülejäänud. Lastel oli vahva kõik koos mängida , liivakast oli igati asja eest ja perede pisemate magnet. Lapsed mängisid “Värvi” ja Uno kaarte, grillisid vahukomme , suuremad veetsid natuke aega lebonurgas , kus lambanahad mõnusalt tagumikku soojendamas. Südantsoojendav on vaadata laste elevil silmi jaanipäeva õhtul, kõik saavad kokku ja magama ei pea minema enne kui lihtsalt ei jaksa silmi lahti hoida.

lapsedlapsedmaalLIIVAKASTlõke

lõkke ööres'
Uno mäng
vahokommigrill
Vahukommile, vahukommile..

 

lebola
Lebola

 

Söömine, joomine, grillimine, maailma asjade üle arutamine nagu jaanipäevadel ikka kombeks. Taevalaotusesse sai lastud ka kaks hiina laternat, mis äkitselt välja võluti, kuigi ma olin natuke skeptiline nende suhtes, kuna kardan, et äkki mets läheb põlema või kui ei lähe, siis siiski jääb ta ju kuskile oma täies hiilguses vedelema ja loodust risustama.

ameerikavein

tehnik
Kohvimasinad ja fritüürid õue!
maal1
Ilm oli imehea!
meie
Kõigil on vahva!
latern
Latern läks soovidega kõrgele taevasse

Järgmisel päeval grillisime veel liha ning nautisime päeva kuniks jaanipäeva lõppenuks tunnistasime ja kõik iseteed suundusid. Oli taas tore pidu ning nii tore , et seltskond kokku tuli. Võid ju omaette grillida ja ka jaane nautida, aga seltskond  on see , mis teeb jaanist jaani 🙂

hommik'
Hommikune jätsi söömine

Ahjaa, pidu kestis hommikuni…mina pidasin pea 4-ni vastu, tugevamad pea 6-ni hommikul. Kõige nauditavam osa jaanipäevast ongi öösel ringiratast lõkke ääres istumine ja maailma asjade arutamine 🙂

Jaanipäeva toidulaud

Põhitoiduks oli liha. Lisaks vorstikesed ja ribi.

Fritüürist tulid õigehääd kuldsed ja krõbedad friikartulid, kõrvale värsket tomatisalatit või lihtsalt rohelist salatit.

Suitsuahjust tuli õige suitsune suitsukana.

Lisaks rõkkas laud puuviljadest- arbuus, murelid, maasikad, õunad, banaanid, pirnid.

Marineeritud küüslaugud, marineeritud seened ning värske hapukurk lisasid jaanilauale toekust.

Marineeritud punapeedid, jalapeno-toorjuusturullid, šampinjonid sinihallitusjuustuga.

Arbuusi-fetajuustu salat ning grillmais läksid aia taha.

(Maisi pole mõtet hakata öösel pimedas ja veinisena tegema,jätsin liiga kauaks grillile ja tuli üsna pudrune mais. Arbuusi – fetasalati segasin aga algselt kokku, mida poleks ka teha tohtinud, sest feta juust pudenes laiali ja muutis arbuusivedeliku häguseks.)

dav
Pese šampinjonid, eemalda jalg, pane iga šampinjoni sisse sinihallitusjuustu kuubik ja grilli kuni juust on sees sulanud. Grillil jäävad eriti mõnusad suitsused ja krõmpsud.
söök3
Lõigata toorest peedist õhemad viilud. Segada kokku marinaad õlist, purustatud küüslaugust, tüümianist ja erinevatest ürtidest ning jätta peediviilud 30 minutiks marinaadi. Seejärel grillida fooliumis grillil 25-30 minutit.

marineeritud punapeet

söök4
Tükeldada jalapenod parajateks tükkideks, segada toorjuustuga. Maitsestada soola ja pipraga. Pane lusikaga peekoniviilule, rulli peekoniviil ilusti ümber segu ning kinnita hambatikuga. Grillida u 5 minutit, kuni peekon on krõbe.

söök8söök5söök6davsöök7

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s