Ahjubataat ja kodujuustu kotletid

ahjubataat5Ma ei teadnud pikka aega bataadi olemasolust mitte midagi. Viimastel aastatel muutus bataat aga ühtäkki populaarseks. Kas inimestel ehk on tavalisest kartuli-kastme söömisest kõrini saanud ja otsivad uusi lahendusi? Meie peres küll.

Kuigi tegelikult kui nüüd hästi järele mõelda, siis ma just hiljaaegu rääkisin Raksile vaimustusega, kui väga ma igatsen tema tehtud kartuli, valge kastme ja paneeritud kanakinstuliha järele. Pani mu soovi kiirelt kõrva taha ja juba pühapäeva õhtul veetis ta innukalt aega köögis, et täita mu maitset. Eks tal tegelikult ise ka isutas selle toidu järele 🙂

Kuid üldiselt on makaroni-tatra-riisi-kartuli roogadest villand saanud. Vähemalt kodus tehtuna, eks ikka kipub ühel kokal üks ja sama käekiri olema ja toit kipub välja tulema enam-vähem ühtemoodi koguaeg. Samad maitsed, maitseained.

Riisi isud saan ma täidetud töö juures lõunat süües, mille me toome Vaga Mama-st, kus mina valin alati basmati riisi päevapraesse.

Makarone saan ampsata Brenda toidukordadest , sest Brents armastab nagu kõik lapsed paljaid makarone süüa. Mõni armastab ketšupiga, mõni juustuga, Brenda aga paljalt. Üks on kindel- enamus lapsed toituksidki päevad läbi paljastest makaronidest.

Kui ma kuskil menüüs näen kartulit, siis üldiselt ma kartulitoitu restoranis kunagi ei vali, kuna see pole just mu lemmik toiduaine. Pigem läheb alati peale riis.

Nii me siis otsime uusi väljundeid toidumaailmas ja leidsin tee bataadini. Bataat ehk maguskartul. Pole ta ei porgand ega kartul, midagi nende vahepealset hoopis. Bataat pidavat palju karoteeni sisaldama ( nagu porgand) , millest inimese organism sünteesib endale A-vitamiini.  Ka leidub bataadis C-vitamiini, kuid mitte nii palju kui tavalises kartulis.

Bataat
Bataat

Olen bataati varasemalt viiludena ahjus röstinud , kuid seekord oli soov tervenisti küpsetada – koos koorega. Panin ahju 200-kraadi juurde , susata bataadi sisse kahvliga augud ja mätsida fooliumi sisse peitu . Küpsetada umbes tund aega ahjus. Kui bataat valmis, lõigata ta keskelt noaga pikuti pooleks ja määrida või ja maitserohelisega, raputada peale tsipake soola. Lausa sulab suus . Soovitan ahjusoojalt.

Samal ajal tegin kõrvale kodujuustu-hakkliha kotlette.

Vaja läheb:

  • 300 g Tere kodujuustu ( kasutan Tere oma, kuna seal ühtsem mass kodujuustu, mitte eraldatud terad)
  • 600 g hakkliha
  • 1 mugulsibul
  • 1 muna
  • törts kohvikoort
  • peotäis riivsaia
  • värsket tilli
  • soola, pipart ( mina kasutan ka Santa Maria Vahemere ürdisegu)

 

Segada kõik koostisained omavahel ning mätsida parajad kotletid. Küpsetada ahjus ( samal ajal bataadiga ) 200-kraadi juures u 30 minutit. Võid kasutada ka grill programmi.

Osad tegin pannil praadides ka , kuid mulle endale istuvad siiski ahju omad paremini – ilusama välimusega ja vähem pliidi ääres istumist 🙂

 

ahjubataat5

Miskipärast Brenda kardab uusi maitseid. Ei võtnud ta bataati isegi proovida mitte, millest on mul väga kahju. Pean bataadi vist teinekord kotlettide sisse riivima, sest kotlette haaras ta küll isuga kausist.

brents poes
Bataadi ostul. Klienditeenindajatele see Selveris kindlasti ei meeldi, aga üldiselt ma teen saia/leiva koti lahti poes ja annan sealt Brendale käär või kaks leiba, enne kui kassas selle eest maksnud oleme.
lombid
Poest tagasi tulles lubasin Brendal lompides hüpata, näitasin lausa ette. Brenda vaatas mind nii hämmeldunud näoga, et kas tõesti !? 🙂

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s