Kiirabi neljas kord

kohvikus
Brents teeb issiga “nägu”

Mina ei tea kuidas, aga kuidagi on elus nii , et ühega juhtub koguaeg midagi ja teisega ei juhtu kunagi midagi. Kas on see eelneva elu karma? Kas mõni inimene ongi lihtsalt ettevaatlikum ? Teame me kõik ju kedagi oma tutvusringkonnast kellega alatasa juhtub äpardusi.

Loomulikult ei saa pooleteise aastase kohta öelda, et ta ise endale häda kaela tõmbab, kuid täiskasvanute puhul saab seda öelda küll. Mõni elab riskialtimalt, saab ka rohkem kõrvetada, samas ka rohkem naudinguid. Mõni tõmbab oma mõtetega häda kaela – kõik on justkui hästi, aga mõtleb endale ise hädad külge. Mõni on totaalne “s*tamagnet” ja nii ongi – kõik jamps , mis vähegi olla saab, tuleb ligi. Mina pigem jama ligi ei tõmba ja elan üsna rahulikult.

Kuna Brendal käis eelmisel nädalal NELJAS KORD kiirabi, siis paratamatult olen hakanud mõtlema, et temast tuleb suurena ka jama ligitõmbaja. Nimelt olin mina tööl ja Raks oli Brendaga terve päeva. Tulid lasteaiast koju, toimetasid kodus. Raks oli nii väsinud, et silm vajus kinni korraks, jäi tukkuma. No ja ega siis Brenda vagusi ei istu ja omaette nukkudega ei mängi, vaid traalib ringi nagu ikka. Hetk hiljem ajab Brents Raksi üles, endal nägu, suu, käed ja pluus nõudepesutableti puruga koos. Raks andis mulle sellest teada öeldes, et Brenda sõi pool nõudepesutabletti ära. Minul paanika-jaanika ja käskisin kohe kiirabi kutsuda. Me kõik oleme küllalt lugenud ja kuulnud  kuidas väiksed lapsed pesuainete ja keemia alla neelamisest ära surnud on. Eks see muidugi me enese hooletus ka, et nõudepesutableti karpi  all kapis prügikasti taga hoidsime. Nüüd panime külmkapi otsa. Ega enne ei õpi kui midagi juhtub ju.

Minutid tundusid nii pikad olevat, Raksil telefon väljas, olen tööl ja pean end vaos hoidma ja kliente teenindama peas tiirlesid samal ajal mõtted kuidas Brents oma elu eest võitleb, kas tõesti kaotan teise tütre, kuidas me nii hooletult tablette hoiame. Tegelikult polnud asi nii hull, kuid mina ju ei teadnud. Selgus, et Brendal oli see pool tabletti mööda nägu ja käsi laiali ja arvatavasti suhu ja alla neelata jõudis üsna vähe. Brendale üldse meeldivad igasugused seebid ja shampoonid. Ja kui leiab dushikabiinist mõne juuksepalsami törtsu , siis läheb kohe keel sisse. Hanna-Liisaga ma ei mäleta, et nii oleks olnud.

Haiglas kontrolliti Brenda üle ja lasti koju tagasi. Öeldi, et kui ila hakkab suust välja ajama või mingeid muutusi , siis tuleb viivitamatult tagasi haiglasse pöörduda. Nõudepesutablett pidi parem variant olema, kui pesupulber. Pesugeelkapslid pidid kõige hullemad olema. Ja no öeldi, et ikka juhtub neid keemia söömisi väikelastel päris tihti. Praegugi pidi väike laps haiglas olema, kuna oli maal vanaema juures rotimürki söönud.

Samal hommikul viis Raks Brenda esimest korda ise lasteaeda. Elu esimene kokkupuude lasteiaga ja Brendale järele minnes, läksid teised lapsed parasjagu õue ja siblisid seal ringi ning kui Raks hakkas Brendaga rühma uksest välja minema, oli Brenda rühmakaaslane suutnud oma näpu ukse vahele toppida, hingede poolele ja Raks jättis ta näpu ukse vahele. Näpp olevat väga kole välja näinud ja nuttu palju. Isa tuli kohale ja käidi traumapunktis. Õnneks luu katki polnud ja pärast tuli lasteaeda tagasi. Nii, et üsna õnnelik õnnetus.

Aga kujutate ette kuidas see Raksile mõjus – esimene kogemus lasteaiaga ja selline õnnetus kohe. Ta tundis end nii süüdi ja mõtles mida kõik mõelda võivad tema kohta. Ütles, et tema enam siia lasteaeda ei lähe ,vahetame lasteaeda. 🙂 Tal oli üks uskumatult paha päev – hommikul üks laps haiglasse, õhtul teine. Õnneks aga sai sellest üle ja Brenda käib endiselt samas lasteaias edasi 🙂

Eile jäi ta esimest korda peale nädalast harjutamist lõunauneks magama lasteaeda. Sellega olevat väga hästi läinud. Ilma nututa. Küsisin kasvatajalt, et kas lutiga jäi. Kasvataja isegi ei teadvat, et Brendal lasteaias lutt on. Seega lasteaia päeva mööduvad ilma lutita. Peaks kodus ka ära peitu panema.

Õde käis just Soomest Eestis meil külas nädalavahetusel ja jõudsime järeldusele , et Brenda on meie suurest perest esimene laps, kes nii vara lasteaeda läheb. Muidu oli see tiitel tema tütre Elerini käes, kes 1,8-kuuselt lasteaias käima hakkas ja see tundus meile kohutavalt vara. Nüüd läks tiitel Brendale üle – 1,5 -kuuselt lasteaialaps.

Lapsed pidavat alati valima lasteaias selle ühe “oma” kasvataja, kelle poole nad pöörduvad ja kelle läheduses olla tahavad. Brenda on oma valiku teinud ja kui kasvataja Greete isegi vetsu läheb , siis Brenda pidavat juba otsima hakkama teda. Ka magama minekul pidavat Greete tema kõrval voodis olema.

Eile olevat Brenda läinud juba joostes mängutuppa, ei mingit issil jala küljest kinni hoidmist ega midagi. Täna aga jäi pisikese nutuga maha, kuid juba kui ukse enda järel kinni panin , nutt vaibus. Seega mu süda ei valuta.

Raks tegi eile oma esimesed iseseisva shopingu Brendaga – käis ostis talle hm-ist paar pluusi, püksid ja kingapoest lasteaeda jalatsid.  Peale seda tuli mulle töö juurde ja ütles, et ma vaataksin ruttu asjad üle, et siis ta saab veel vahetama minna kohe, kui midagi valesti ostis. Õnneks ei ostnud. Sai väga hästi hakkama. Ja täna sai Brenda juba oma uue pluusi ja kingadega lasteaeda minna.

Õde tõi meile, tähedab Brendale , kaks nukumaja koos nukude ja mööbliga. Maja on nii vinge, et lausa valgustus on sees. Kui maja nägin , sattusin nii vaimustusse – kui mul oleks selline maja olnud siis, kui mina väike olin. Hakkasin kohe mööblit maja sisse paigutama ja oleksin vist mängima ka hakanud , kui Brenda poleks kõike koguaeg sassi ajanud. Ta on veel liiga väike selle maja jaoks ja panime silma alt ära, enne kui ära lõhub ja toome tagasi välja, kui ta suurem on ja enam asju ei lõhu.

majakondivaanajadkondivaanajavoimleja

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s