Iirise-šokolaadikringel

iirisekringel

Olen viimasel ajal kringlite lainel olnud. Ilusad ja uhked kaunistamaks ju pidulaudu. Ja tahaks seda ühte ja ainuõiget, mis alati hästi maitseb ja välja tuleb. Saaks igale poole kaasa küpsetada , kui vaja.

Ema mul omal ajal küpsetas kõikaeg uhkeid kringleid tellimuse peale. Siiamaani tuleb naeratus silmi, kui sellele mõtlen. Eile, kui parasjagu kringlit küpsetasin , oli ema mul külas ja jagas omi nippe, oli tal maksnud kringel vist kolmkümmend krooni vanasti. Sõbrad ja tuttavad alati teadsid, kellelt tellida. No nii kakskümmend aastat tagasi. Huh, see tundub eriti kauge minevik.

Aeg lendab nagu me kõik teame. Mina ei näe midagi halba selles, et üks number iga aasta juurde tuleb. Iga aastaga vanemaks ja ka targemaks.Samas see targemaks saamine ei pruugi alati vanuse kasvamisega käsikäes käia.  Elu tundub põnev ja tead juba mida tahta. Kuidas elus asjad käivad. Tihti kuulen fraase: ” Tahaksin olla kuusteist…” või ” Oi, kahekümneselt oli lahe elu…”. Ma oleksin ehk nõus taas kakskümmend olema, kui saaks praegused teadmised ja elukogemusepagasi sinna kaasa võtta.

Läksin jälle kringli teemast kõrvale. Igatahes tegin esimest korda iirisekreemi. Esimesele kringlile katteks ja teisele kringlile täidiseks. Pigem sobib see katteks paremini, on rohkem tunda maitsev kreem. Kringli sees läheb see kuidagi kaotsi ja pole iirist tunda. Või lämmatas tugev šokolaadi ja õunte hapukus iirisekreemi ära.

Šokolaadikringel iirise kattega

Pärmitaigen eelkergitusega:

Vaja läheb:

 • 500 g jahu
 • 30 g presspärmi
 • 200 ml piima
 • 2 munakollast
 • näpuotsatäis soola
 • 100 g suhkrut
 • 100g võid

Täidis:

 • 100 g võid
 • 2 spl kakaopulbrit
 • 150 g suhkrut
 • 200 g rosinaid
 • kaneeli

Iirise kate:

 • 50 ml vahukoort
 • 50 g võid
 • 120 g iiriskomme

Vedelam iirisekreem:

 •  100 ml vahukoort
 • 150 g iirisekomme
 • 50 g võid
 • Jahu kogus võib natuke kõikuda. Olenevalt jahu margist. Näiteks Veski Mati jahu läheb natuke rohkem. Aja pikku õpid ise aru saama, kui palju jahu on piisav, et tainas ei jääks liiga vedel ega liiga kõva.
 • Kui paned taina rätiku alla kerkima, tee rätik eelnevalt niiskeks. Kerkib paremini.
 • Lase ahi korraks soojaks, seejärel keera kuumus kinni ja pane tainas ahju restile sooja kohta kerkima suletud uksega.
 • Kui kringel ahjust tulles nö alla vajub, võib see tingitud olla mitte piisavast küpsemisajast. Ehk peaks kauem laskma küpseda?!
 • Kui kringel liialt kiirelt pruunistub pealt, pane foolium küpsemisajal peale mõneks ajaks.

Kõik koostisosad olgu toasoojad. Segada pärm piimaga ja lisada pool jahu kogusest. Segada. Raputada üle õrna jahukihiga ja jätta rätiku alla sooja kohta eelkerkima 20 minutuks. Tegin rätiku veel natuke niiskemaks , siis tuleb tulemus parem.

20 minuti möödumisel lisada eelnevalt suhkruga natuke vahustatud munakollased, sool ja ülejäänud jahu. Nüüd lisa samal ajal sõtkudes tasapisi sulatatud või ja sõtku kuni tainas lööb kausi ja käe küljest lahti. Mul käis see kiirelt- 5 minutit ehk kõige rohkem. Puistata peale õrn kiht jahu ja jätta niiske rätiku allakerkima kuni tainas on  vähemalt kahekordne. Ma ootasin umbes tunnikese. Mina panen eelnevalt soojaks köetud ahju kerkima.

Lauale kallates väljub potist nii kena tainas,  hästi rullitav ja mitte kleepuv.

Nüüd on õige aeg šokolaadiglasuuri tegemiseks. ( All pool on ka päris šokolaadist glasuuri retsept ). Pane või pliidile sulama. Lisa ka suhkur ja kakaopulber. Sega pidevalt kuni suhkur on lahustunud. Ära keema lase. Kuumalt vala lahtirullitud taignale. Puista üle rosinatega, mis eelnevalt vette likku on pandud. Raputa tunde järgi peale kaneeli. Mulle endale meeldib, mida rohkem seda parem. Keera rulli. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, seal on parem valmis sättida, sest ei pea kuskile tõstma enam. Lõikasin rulli kaheks ja hakkasin muudkui punuma,  sain sellise kauni pärja. Lasin veel rätiku all kerkida 30-50 minutit. Seejärel pealt munaga määrida ja ahju. Minul küpses 180 kraadises ahjus 25 minutiga valmis. Aga ahjud on väga erinevad. Nii, et tuleb ise jälgida!

Lase jahtuda ja võid hakata iirisekreemi katteks tegema. Selle jaoks pane potiga tulele vahukoor , mille sisse iirisekommid. Sega ja sulata. Kui kommid on ühtlaselt sulanud , võta pott tulelt ja lisa sisse toasoe või. Sega ühtlaseks. Lasin veel natuke tõmmata ja jahtuda ning siis valasin kringlile. Koheselt puistasin peale ka pähklipuru ja kookoshelbeid. Võib ka lihtsalt tuhksuhkruga üle puistata. Kuid siis oota kuni kreem on jahtunud kringli peal.

kringeliirisekringel

Iirise-õunakringel šokolaadikattega

Pärmitaigna tegevuskäik on sama. Vahele panin selle sama iirisekreemi, mille retsepti leiab ülevalt poolt. Peale tükeldasin 6 väiksemat õuna. Keerasin rulli ja ahju. Seekord rullisin lihtsalt kokku ja keerasin pärjaks. Ei pununud. Kartsin , et muidu voolab imehea iirisekreem kõik välja. Peale tegin kääridega sälgud. Aga mulle meeldib punutud variant rohkem- kuidagi pidulikum ja kaunim. Peale tegin aga šokolaadikatte, mida võib ka kindlasti kringli sees täidisena kasutada. Eriti maitsev ja šokolaadine.

Šokolaadikate:

 • 50 ml vahukoort
 • 120 šokolaadi
 • 50 g võid

Pliidil potis ajada vahukoor kuumaks, lisada sisse tükeldatud šokolaad. Kui kõik sulanud ühtlaseks, võtta pott tulelt. Keema ei tohi lasta. Segada sisse 50 toasooja võid. Kallata kringli peale . Või soovi korral ka vahele täidiseks.

ounakringelkringliloik

Mul on üks väike tainasöödik ka kodus. Nii kui selja keeran , läheb taina kallale. Lahtirullitud tainast lauale ei saa jätta , kohe närib mitmest küljest augud sisse. Olgu tegemist piparkoogitaina, küpsisetaina või kringlitainaga, kõik läheb kaubaks. 🙂

brents1brents2brents4

2 kommentaari “Iirise-šokolaadikringel

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s