Kes maksab memme vaeva?

imageÄrkasime. Läksime kööki hommikumuna praadima ja kohvi tegema. Aknast vaadates paistab õues koerailm olevat. Täna väga jalutama ei kipu. Jess, saangi oma jõulumune heegeldada. Tahaks need juba valmis saada, siis jääks aega kaisukad ka lastele jõuluks heegeldada. Hakkan prahti prügikasti viskama, mis Hanna oma toast on toonud köögilauale. Ma ei saa aru miks ta neid ise kohe prügikasti pole visanud? Üleliigseid liigutusi vist ei tee? Avan kapi ukse ja mu silmad tegid mitu täisringi – mu heegeldatud munad ilutsesid prügikastis!!! Minu käsitöö, mu aeg! Brendaaa!!!!! Hea, et ma neid vetsupotist ei leidnud veel.

Kas lapsed ei hinda piisavalt minu tegemisi? Okei, saan aru, Brenda on veel pisike ja ei taipa päris maailma asju, aga Hanna-Liisa ju ometi võiks juba aru saada, et teise vaeva peab hindama.

Kui ma ta toa ära koristan, siis võiks ju nii palju austust olla, et püüaks seda ka puhtana ja korras hoida? Kuigi tegelikult on üldse vale , et ema peaks lapse tuba koristama. 9-aastane võiks seda juba ise teha väga edukalt. Tegelikult enamjaolt teebki, peale seda kui olen 20 korda palunud seda teha, siis hakkan karjuma ja Hanna vaatab mind ja ei saa aru miks ma karjun, kas ilusti ei saa siis öelda?!  Ja täpselt nii on iga tegevusega meil majas. Alles siis kui häält tõstan , siis hakatakse liigutama. Aga ma ei taha olla selline karjuv ema. Tahan, et kui lapsed mõtlevad lapsepõlvele, siis ei meenuks neile esimese asjana karjuv ema. Siia sobiks kohe üks pilt, mis facebookis levis alles eile. See meid Hannaga iseloomustabki.

image

Tavaliselt on Hanna toas nagu pomm plahvatanud. Riided lendavad sinna kuhu juhtub ja voodi on alati tegemata, kirjutuslaud upub pudinate alla. Ja kui midagi otsima hakata, siis on kõik süüdi , et miski kadunud on. Ma lihtsalt loodan, et ta kasvab sellest välja, sest tavaliselt vanuse kasvades kasvab ka hoolsus. Ja sõprade arvamus muutub tähtsaks. Mõni aeg tagasi oligi nii, et Hanna tahtis peale kooli kohe klassiõega meie poole tulla. Muidugi mul polnud selle vastu midagi. Hanna uuris kas ta tuba on korras ja voodi tehtud. Rääkisin, et kõik on täpselt nii nagu sa ise jätsid, ühesõnaga tohuvapohu. Küll palus mind, et ma teeks enam vähem korda, aga ütlesin konkreetse ei. Teinekord tead, et hoia tuba korras , nii igaks juhuks.

Eks ma ise olin ka ju väiksena üsna samasugune. Emme hoolt ja vaeva ei oskanud hinnata. Kodus valitses vabakasvatus. Liiga vaba. Ei màleta, et meil mingisuguseid reegleid ja otseseid kohustusi oleks olnud. Mäletan kuidas me õega soovisime vahel, et emme keelaks midagi. Näiteks vanasti oli kombeks ukse taga käia ja küsida kas sinu poole võib, siis jäeti ukse taha ootama ja mindi küsima toast emalt või isalt, et kas võib sõbranna külla tulla. Vahepeal võis, vahepeal mitte. Aga meie poole võis alati ja kõik teadsid seda, emme kunagi ei keelanud. Siis tegimegi õega tähtsad näod pähe ja ütlesime, et oot me peame küsima kas võib, aga no nagunii keegi ei uskunud meid , et me küsima peame ja see oleks mõeldamatu tundunud, kui me oleks ei öelnud.

Veel polnud harvad juhu, kui meid kell 2 öösel sööma kutsuti. Öösöömaaeg siis 🙂 Nimelt mu ema ja isa elasid koos ühe katuse all, aga polnud nagu koos enam juba ammu. Ja nii siis issi oli selline ööinimene. Ärkas kunagi õhtul, hakkas öösel süüa valmistama ja tuli kell 1-2 öösel meid äratama, et lapsed üles, söök on valmis! Uskumatu!

Ehk palju oli ka võibolla tingitud sellest, et meil reeglipärasust polnud, sest emme ja issi ei saanud omavahel läbi, polnud suhtlemist ja kooskõla nende suhetes. Seega kasutasime ka meie seda ära.

Jah. Ma kutsun oma vanemaid ikka veel emmeks ja issiks 🙂

Ma loodan, et meie suhetes Raksiga sellist olukorda kunagi ei tule. Kus elame kui võõrad ühe katuse all ja igaüks kasvatab lapsi oma nägemise järgi ja puudub ühtsus. Eriarvamusi võib olla, kuid tuleb kompromissile jõuda. Ühtsus, kooskõla, tasakaal, järjepidevus, usaldus, kompromiss- need on lapsevanemate abimehed(abisõnad) lastega kasvamisel.

Mõned pildid väänikutest:

imageimageimageimage

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s