Igas peres omad reeglid

image
Brendale meeldib kive korjata. Kõik on okei seni kuni ta ei armasta neid koju tooma hakata 🙂

Oh, need minu mõnusad hommikud- Hanna kooli saadetud, Raks tööle läinud, Brents üldiselt niheleb natuke 8 ajal, siis tõstan kohe enda kõrvale ja magab nagu lupsti tunnike veel. Mina viskun voodile, võtan arvuti sülle ja panen kohvi voodi kõrvale aurama. Telekast käib taustaks kas eelneva päeva kordussaade või Terevisioon. Nii lihtne, aga ma tõesti naudin seda. 🙂

Okei, täna Brenda otsustas mitte rohkem kui kella kaheksani magada, aga nunnutasime siin. Uus hammas on lõikunud. Viimase nädala jooksul on kolm hammast lõikunud, seega kolmteist hammast juba suus, kohe-kohe neliteist. Rohkem kui emmel juba varsti 🙂

Ütlesin talle täna, et kas ta tahab, et me vahetaksime tal mähkme ära. Ja ta sai aru jälle. Läks ja tõi selle peale ise mähkme mulle. Ta mõistab nii palju, aga veel ei oska kahjuks vastu rääkida.

Eile käisime Tartu augustibeebide deidil üle pika aja. Kaidi oli nii lahke ja kutsus kõik need väänikud enda koju- õnneks jäi maja püsti 🙂 Kokku tuli meid seekord vaid 11 last oma emmedega – 3 poissi ja 8 tüdrukut. Ma eeldasin , et kokkusaamine saab olema paras hullumaja, kus lapsed kaklevad ja tahavad kõike ja nutavad seepärast . Kuid kõik läks hoopis vastupidi. Mängiti üsna rahumeelselt. Ses suhtes, et aastased lapsed veel omavahel ei mängi, aga igaüks sai endaga hästi hakkama. Väikest asjade kiskumist ikka oli , aga see oli vähene. Nad on ikka kõik nii suureks kasvanud. Heldimusepisar tuleb kohe silma, kui mõtlema jääda millise arengu suudab laps aastaga teha.

Muidu olid kõik sellised chillid emmed , aga üks emme jäi küll silma, kes iga väikese asja pärast oma lapse peale väga kõrgendatud toonil pahandama hakkas. Võib-olla ta ongi sellise kõrgendatud tooniga koguaeg. Võib-olla ta ei teinud seda paha mõttega üldse, aga mulle tundus siiski , et see laps saab ilma asjata koguaeg. Ma pole temaga eriti lähedalt suhelnud , et võib-olla saan valesti aru.

Lastekasvatamine on üldse selline teema, kus ei tasu teistele õpetussõnu jagama minna. Kellelegi ei meeldi, kui keegi , kes selles peres sees pole, tuleb õpetama kuidas peaks ja kuidas õige on. Igal perel omad reeglid. Okei pole enam siis , kui vägivald mängus on , aga muidu on ju igal ühel omad meetodid , mis peres parasjagu toimivad.

Näiteks üleile käisin Hanna-Liisa klassi koosolekul ja seal sain teada, et ühes peres läheb ema varem magama, kui ta laps. Me räägime praegu üheksa aastasest lapsest. Ema arvab, et ta laps läheb kuskil kaheteistkümne ajal öösel magama, aga ega seegi kindel pole, sest ema magab juba ammu tegelikult ja laps võib ükskõik mis kellaaja talle öelda. Ema jutust jäi mulje, et see on täiesti normaalne, kui üheksa aastane vaatab ise mis kell magama läheb. Õpetaja mõistis koheselt, miks see laps koolis keskenduda ei suuda ja muudkui haigutab. See pani mind mind küll imestama.

Meil on kodus reegel , et kell kümme õhtul peab Hanna magama minema. Kord nädalas pool üksteist, sest Padjaklubi käib selle kellani. Kella kahesani õhtul võib väljas olla, aga juhul , kui eelnevalt on õpitud. Mitte, et tuleb kell kaheksa koju ja siis hakkab õppima, ilmselgelt on laps selleks ajaks nii väsinud ja pea ei tööta ,läheb kergelt endast välja ja tulevad tülid. Aga ma olen siiski inimene ja mind annab ära rääkida, vahest leebun ja tahan olla hea, mitte koguaeg range. Näiteks just ükspäev lubasin Hannal Noortekasse minna juhul kui ta hiljemalt kell viis on tagasi ja hakkab siis õppima. Ise ma läksingi tol päeval koosolekule ja sel ajal siis oli Raks kodus Brendaga. Aga Hanna oli hoopis kell seitse koju tulnud , et tema polevat aru saanud , et kell viis pidi koju tulema. Ja rääkisin siin õhtul telefonis Raksiga, kus sain õiendada, et mina ei pea reeglitest kinni ja kuidas nii saab ikka jne jne.  Ma läksin nii endast välja. Küll on hea öelda, kui ise on praktiliselt kaksteist tundi kodust ja koduelust eemal. Ja pärast siis öelda miks nii ja nii ja naa. Kui oled ise selle sees päeval, siis tuleb igasuguseid olukordi. Ma pole robot. Seda on varemgi teemasse tulnud meil. Mulle on mulje jäänud, et ta arvab, et päeval ma ei aruta Hannaga midagi, luban kõike jne. Kuigi kuna ta on enamus ajast eemal, siis ta ei ole selle sees ja ei näe mis kodus toimub. Kui palju ma siin vaeva näen ja arutame ja räägime. Olen näinud küll kuidas ta isegi lastele järele annab. Seega kui ta ise oleks päevad läbi kodune lastega, siis usun, et neid libastumisi oleks küll ja veel. Oeh..

Ma ei taha olla vaid karm ja kuri emme. Tahan, et saaksime lapsega rääkida kõigest. Siiamaani mulle tundub, et ükski teema pole meie jaoks tabu olnud. Ma tahan, et see kestaks. Tahan, et ta ka raskes teismelise eas Hanna-Liisa julgeks minuga rääkida ja tahaks minuga rääkida. Saan aru ja tean, et reeglid peavad olema. Aga peab olema ka seda rääkimist, arutamist ja kui midagi teeb laps pahasti, siis ei tule mitte lihtsalt vaid karistada . Tuleb ka rääkida ja lahti seletada samal ajal.

Oh, see lastekasvatus on täitsa teadus omaette ja keegi pole meist selleks koolitatud. Huh, Brenda juba sööb juhtmed ära, pean taas arvuti kinni lööma. Täna peame ID kaarti minema tegema Hannale, sest avastasime, et kaart on juba mitu kuud tagasi kehtivuse kaotanud, aga sind pole olemas Eesti riigis , kui sul pole ID kaarti. Tegelikult meil on vaja bussisõiduks kuupiletit Hannale õpilaspileti peale, aga enne ei saa õpilaspiletit kuupiletiga siduda , kui sa ei pane sinna ID kaardi dokumendi numbrit. Ja kuupiletit on tal vaja selleks , et võimlemises käima hakata, sest see asub teise linna otsas.  Ühesõnaga keeruline süsteem.

image
Brenda lunib telefoni.
image
Brents sai telefoni , nii rahul endaga! (Loe: Raks leebus ja andis lapsele jàrele) 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s